Helyi hírek 2018. október 2. 13:00

Kutatók Éjszakája a Móra Gimiben

Képgaléria
Kutatók Éjszakája a Móra Gimiben
Minden évben szeptember utolsó péntekén rendezik meg a Kutatók Éjszakáját hazánkban. Az országos akcióhoz immár harmadik éve csatlakozott a Móra Ferenc Gimnázium is. A Természettudományos Laboratórium munkatársai, valamint a gimnázium fizika és kémia szakos pedagógusai látványos programokkal készültek a rendezvényre ellátogató családoknak, fiataloknak, a reáltudományok iránt érdeklődőknek.

A rendezvény „A jövő járművei” címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődött. A versenyt 4 korcsoportban hirdették meg.

Az óvodás korcsoport helyezettjei: 1. Fekete Miklós, 2. Fodor Kornél, 3. Apró Lilla, különdíj Ruda Enikő.

Az alsó tagozatos korcsoport helyezettjei: 1. Hudák Julianna, 2. Major Edina, 3. Petróczi József Mihály, különdíj Lantos Petra, Buchholcz-Kis Csenge.

A felső tagozatos korcsoport helyezettjei: 1. Tamási Tamara, 2. Kovács Barbara, 3. Réczi Ráchel, különdíj Gácsi Lilla.

A középiskolás korcsoport helyezettjei: 1. Borzai Zsuzsanna, 2. Farmasi Ádám, 3. Szél-Tóth Dominik, különdíj: Csányi Pál, Szekeres Zsófia, László Kitti.

A közönségdíjat annak a képnek a készítője kapta, akire a közösségi oldalon legtöbben szavaztak. Idén Fekete Eszter 2. osztályos tanuló rajza nyerte el közönség tetszését.

A korcsoportok első helyezettjei osztályuk számára egy laborfoglalkozásra is meghívást kaptak.

Már hagyomány, hogy a gimnázium diákjai „Tudósok bőrébe” bújnak. Idén Pascal (Kőfalvi Dániel), Bunsen (Radics Dániel), Jane Goodal (Rádi Dóra), Pierre Cuire (Czifrik Levente) és Neumann János (Kiss Tamás) volt az iskola „vendége”. A zene fizikájáról tartott előadást Bozóné Rosta Eszter tanárnő és Galántai Gabriella tanárnő. Meghívott előadó Lukács Nikoletta régész volt, aki nemcsak a munkájáról beszélt, de leleteket és a régészeti feltárás eszközeit is bemutatta az érdeklődőknek.

A teltházas programon kísérletezhettek a kicsik és nagyobbak egyaránt a szilárd szén-dioxiddal, más néven a szárazjéggel. Természetesen lehetett lego-robotokat is programozni. A gimnázium tanárai által az oktatásban, számonkérésben is használt Kahoot mobilapplikáció segítségével kvízkérdésekre válaszolhattak a Kvíz teremben tartott verseny résztvevői.

Számtalan olyan programot is szerveztek, ahol a látogatók a gimnázium tanulóinak segítségével kísérletezhettek, fizikai elveken alapuló hangszereket, eszközöket készíthettek. A logikai szobában Rubik-kocka kirakó bajnokságot rendeztek Vaczláv Csaba 10.e osztályos tanuló vezetésével. Ennek nyertese Horváth Dávid lett. Angol, német és francia kvíz feladatokat is megoldhattak az érdeklődők. Nagy sikert aratott a „Testünk csodái” terem, ahol az iskola védőnője Pap Izolda és az újonnan alakult Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, a gimnázium biológia tagozatos diákjai az emberi test rejtelmeibe vezették be a látogatókat. Érzéki csalódások, memóriagyakorlatok, emberi torzó és csontváz várta a látogatókat. Lehetett az újraélesztést gyakorolni és a kézmosás tisztaságát is kimutatták UV-fénnyel.

Az est zárásaként, sötétedés után a fizika szakos pedagógusok UV-fénnyel, lánggal, lézer- és infrasugarakkal végeztek kísérleteket, majd a kémiások lángfestést – amely a tűzijátékok alapja - és termit-reakciót mutattak be.

A tartalmas délután oroszlánrészét Bálintné Gárdián Anett, Bodnárné Laczkó Gyöngyi, Galántai Gabriella, Kámánné Pallagi Judit, Kámán Tamás fizika szakos pedagógusok, Hajagos-Tóh Veronika és Nagy Zsolt kémia szakos pedagógusok végezték. A rajzverseny lebonyolításában Szabó Ildikó tanárnő, a tudósok felkészítésében Kapusné Iván Orsolya és Karácsonyi Melinda dráma szakos pedagógusok segédkeztek. A logikai szobában Gál Zoltán és Tarjányi Sándor matematika, informatika szakos pedagógusok várták az érdeklődőket. A nyelvi terem kérdéseit Bata Szilvia, Dobó Aliz és Kissné Fekete Éva nyelvszakos pedagógusok állították össze. A Kreatív terem házigazdája Szabóné Simon Erzsébet tanárnő volt.

A délután sikeres megrendezését mintegy 60 gimnazista diák segítette.

A Kutatók Éjszakája a Móra Gimiben rendezvény egyre népszerűbb városunkban, az idén több mint háromszázan látogattak el az eseményre.

Molnár Katalin
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!