Kultúra 2018. október 4. 07:30

Negyed évszázadnyi blues Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Negyed évszázadnyi blues Kiskunfélegyházán
A kiskunfélegyházi Crossroads Blues Club Nagy Zsolt vezetésével több, mint 25 éve látja el jobbnál jobb, gyakran világklasszis zenészekkel a vájtfülű közönséget. Ennek élő példája volt legutóbb a blues világbajnoka, Little G. Weevil fergeteges koncertje is az idén 10 éves Rocktár Élőzenei Bázison. A klub messze túlnyúlt a város határain, az egész országból verbuválódott közönsége. Sőt, még az USA-ban is cikkeztek róla. Az elmúlt évtizedek legendás helyi bluesközösségéről Nagy Zsolt barátommal beszélgettünk.

– 1991-ben indítottam el a Crossroads Blues Club-ot Kiskunfélegyházán a művelődési központban, még a Korona utcában, a „Zöld ház” emeletén. Az akkori igazgató, Fenyvesi István szárnyai alatt, lelkes csapattal: Lőrincz Edit, Lantos János – ők sajnos már nincsenek köztünk –, Feketéné Czibolya Gabriella, Fekete Beatrix, Kurucz Jenő segítségével. A félegyházi középiskolás fiatalokra építettem célközönségként, és ők vevők is voltak az itt hallható zenére. Rövid idő alatt nagyon jó közösség alakult ki. A következő 5-6 évben a klub virágzott, köszönhetően egyrészt a magyarországi blues-boomnak, másrészt a fogékony ifjú szíveknek. A klub működéséről elismerően nyilatkozott az akkor hazánkban élő Thomas F. McHugh (Education and American Culture, Vassar College Poughkeepsie, New York – ma már nyugalmazott), akinek sorai az Egyesült Államokban kiadott Living Blues magazin 1993. augusztusi, No.110-es számában olvashatók.

Az ezredforduló felé a blues iránti érdeklődés – nem csak nálunk, szerte a világon – csökkent, de a klub így is megmaradt. Koncerteket szerveztünk, az Arany Páva pincéjében, az Abszolútban, a Boss-Clubban, a Móra gimi tetején, a 3:20-as klubban, szerte a városban. A klub fennállása óta több mint 100 koncerten és több fesztiválon vehettek részt a műfaj kedvelői.

Két évvel ezelőtt, felhasználva a virtuális tér lehetőségeit – most 171 tagja van csoportunknak – új életet leheltünk a klubba, a Rocktár segítségével.

A félegyházi zenei dupla jubileum – Crossroads Blues Club 25 – Rocktár 10 – nem is folytatódhatna máshogy, mint egy igazi talpalávaló boogie woogie koncerttel, amelyet Jumping Matt & His Combo, azaz Pribojszki Mátyás és zenekara ad október 13-án, a Rocktárban. Az elmúlt 15 évben Pribojszki Mátyás Band néven koncertezett, turnézott, valamint öt nagylemezt is készített a formáció. A zenekar megújult neve utal a frontember Pribojszki Mátyás becenevére, valamint a csapat egyedi zenei stílusára, amely egészen sajátos, szűk műfaji keretek közé nehezen szorítható, alapvetően vidám, west coast jump, improvizációkkal teli igényes zene, blues, boogie, valamint rock and roll elemekkel, mindez finoman megspékelve soul és funky érzésekkel.  

Legújabb nagylemezük “Dressed up” címmel szeptember 20-án jelent meg, már az új névvel. A zenekar tagjai: Pribojszki Mátyás – szájharmonika, ének, Szász Ferenc – gitár, Molnár Dániel – dob, Csizmadia László – basszusgitár. Mindenkit sok szeretettel várunk a dupla jubileumi koncertre!


Néhány gondolat a zenészről és barátról, Pribojszki Mátyásról

Először 1993-ban, a II. Szegedi Blues Napok keretében fellépő békéscsabai Dobókocka zenekarban hallottam játszani Mátyást. (Rajongói azóta is Matyikának, szólítják, ezzel is utalva kedves személyiségére.) Akkor, 19 évesen is olyan „érett” játékot mutatott, amire az ember felkapta a fejét. A keverőpult mellett ülve épp azon voltam, hogy megcsapoljam és rögzítsem a történéseket. Mellettem Ferenczi Gyuri állt és figyelte a színpadon zajló eseményeket. Mikor Matyi szólózni kezdett, Gyurival egymásra néztünk, és bólintottunk egyet. Már ilyen fiatalon olyan egyedi soundja volt Mátyásnak, ami azóta is csak rá jellemző.

Aztán a Dobókockából Blues Fools lett, majd Pribojszki Mátyás Band, de minden formációban megmaradt az igényes zene iránti lelkes rajongás mellett a professzionális megszólalás. Nem kívánom most felsorolni az összes Matyira jellemző játéktechnikai arzenált, legyen elég az, hogy a finoman lebegtetett akusztikus megszólalástól kezdve az öblös amplified hangszínig mindent tud. Tökéletesen uralja hangszereit, a diatonikus pofagyalutól kezdve a kifinomult kromatikus hangszerig.

Az általa begyűjtött nemzetközi elismerések mellett is megmaradt közvetlen, közönségre figyelő és vele együtt lélegző művésznek, aki mindig kész egy jóféle örömzenélésre. A polcomon kapásból tíz eddig megjelent CD-t, illetve DVD-t találtam, beleértve egyik kedvencemmel, Ripoff Raskolnikovval közös projektjét. Hogy milyen magasan jegyzik játékát, jól mutatja, hogy My Stories című lemezén több világhírű zenész is közreműködött, pl. Charlie Musselwhite harmonikán és Bob Margolin gitáron.

Szeptember 20-án jelent meg a Dressed Up című korong, amiről a félegyházi közönség is biztosan csemegézhet Jumping Matt & His Combo koncertjén a Rocktárban, október 13-án, szombaton este, 8 órai kezdettel.

Ónodi Árpád
 

Kövessen minket a Facebookon is!