Helyi hírek 2018. október 6. 11:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Üléseztek a megyei döntéshozók

Üléseztek a megyei döntéshozók
Az önkormányzatokról szóló törvény meghatározza a megyei önkormányzatok feladatait, amelyek a területfejlesztés, vidékfejlesztés, területrendezés, valamint a koordináció szempontjából kiemelten fontosak. A megyei közgyűlésen ezen területekhez tartozó és a települések életét befolyásoló döntések születnek közgyűlésről, közgyűlésre. Szeptember végén a két ülés közötti történések, a gazdálkodási és költségvetési beszámolók és módosítások mellett, számtalan fontos témában hoztak döntést a közgyűlés tagjai.

Egyszerűsödnek a pályázati módosítások

A számtalan EFOP, TOP, KEHOP és határon átnyúló pályázatokban konzorciumi partner a megyei önkormányzat, amelyek változásait, módosításait a rövid határidők miatt, életszerűen nem tudja lekövetni egy közgyűlés szintű testület. A határidők teljesítése érdekében a testület felhatalmazta Rideg László elnököt a kapcsolódó ügyintézés felgyorsítása érdekében, hogy átruházott hatáskörben a közgyűlés meghatalmazásával, hozzájáruljon a projektek költségvetését, szerződéseit érintő változásokhoz.


Elfogadták Bács-Kiskun Megye Marketingstratégiáját

Hosszú előkészítő munka, számos társadalmasítási akció és társadalmi vitára bocsátás után elkészült a megyei marketingstratégia, amely elemzi megyénk adottságait, erőforrásait, termékekben, szolgáltatásokban. A stratégiafeladat egy határozott irányvonal kialakítása a megyei turisztika, gazdaság és társadalmi versenyképesség terén. Bács-Kiskun megye ezen a területen is úttörőként, elsőnek a megyék között, készítette el a 2018-2024-es időszakra, távlati kitekintéssel megyénk jövőjét is nagyban befolyásoló dokumentumot, ezzel jelentős előnyhöz juttatva Bács-Kiskunt.


Konkrét intézkedések megyénk klímájáért

A megyei önkormányzat elkötelezett klímánk iránt és az elmúlt években számos fejlesztést, koordinációt hajtott végre. Az elmúlt évben elfogadott megyei klíma stratégiában megfogalmazott elvárások, miszerint  Bács-Kiskunból származó üvegházhatású gázok kibocsátás mérséklődjön, valamint a társadalom és a gazdaság könnyebben alkalmazkodjon az éghajlatváltozásból adódó új feltételekhez, most egy akcióterv formájában konkrét intézkedésekkel fogja a megyei önkormányzat törekvéseit elősegíteni. Az intézkedések, jógyakorlatok, javaslatok, működő megoldások, klímakódexek formájában fogják segíteni a megvalósítást a lakosság, az intézményrendszer és a gazdaság területén.


Együttműködésben a megyei tudásközponttal

Együttműködési megállapodás szavatolja, hogy a Neumann János Egyetem és a Bács-Kiskun Megyei önkormányzat eseti jellegű egyeztetéseit, szabályozott, nevesített együttműködések váltsák fel. A megyei önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy elősegítse a megyei oktatás fejlődését, ezzel hatást gyakorolva a környezeti, gazdasági és társadalmi folyamatokra. A megyei egyetem fejlődése, oktatási és tudományos tevékenysége, mind hozzájárul, megyénk fenntartható fejlődéséhez és a magyar felsőoktatás színvonalának emeléséhez. A Neumann János Egyetem megyénk tudásközpontjaként szoros együttműködésben a gazdaság szereplőivel, hozzájárul, hogy elősegítse a helyben tanulást, boldogulást és megmaradást.



 

Kövessen minket a Facebookon is!