Kistérség 2018. október 6. 15:30

Az aradi tizenhármakra emlékeztek a tiszaalpáriak

Képgaléria
Az aradi tizenhármakra emlékeztek a tiszaalpáriak
Október 5-én, az Árpád téren felállított kopjafák előtt gyülekeztek a nagyközség lakói, hogy méltóképpen emlékezzenek meg az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztről. Az Aradi vértanúk emlékparkja Palatinus Pál helyi fafaragó keze munkáját dicséri. A megemlékezésen a Himnusz felhangzása után dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere lépett a mikrofon elé, aki beszédében felidézte azt az eseményláncolatot, amely e tragikus naphoz vezetett.

- Október 6-án Haynau, mint Magyarország teljhatalmú parancsnoka I. Ferenc József utasítására kivégeztette Aradon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc lázadó vezetőit. Ugyanezen a napon golyó általi halál várt a pesti újépület udvarán Batthyány Lajos grófra, az első független magyar kormány elnökére is.

A polgármester beszédét követően a helyi Árpád Fejedelem Általános Iskola hetedik osztályos tanulóinak műsora következett. Az iskolások a magyarság színeiben pompázó szalagokkal, megható zenei aláfestéssel táncoltak a közönségnek. Előadásuk zárásaként, a közös énekszó után a diákok egy-egy gyászszalagot tűztek a vértanúk kopjafájára. A megemlékezés végéhez közeledve a helyi intézmények, a civil szervezetek és pártok képviselői rótták le kegyeletüket, egy-egy koszorút helyeztek el a szobrok előtt. A rendezvény a Szózat közös eléneklésével zárult.

Víglási Krisztina
 

Kövessen minket a Facebookon is!