Helyi hírek 2014. július 31. 11:00

A pala ördögei

Képgaléria
A pala ördögei
El sem tudjuk képzelni, hogy hányszor veszik kézbe a palát őrlés, lágyítás, korongozás, festés és égetés során a fazekasok, miután elkészülnek a gyönyörű tányérok, bokályok, vázák és még ki tudja hányféle díszes használati tárgy. A fazekasság legjobb erdélyi művelői ennek bemutatására szervezték meg 27 évvel ezelőtt Korondon az első fazekasvásárt. A kézművesek ünnepe idén sem marad el Kiskunfélegyháza testvértelepülésén. Augusztus 9-én és 10-én Árcsón bemutatkoznak a székely fazekasság legjobb mesterei.

A fesztiválra ellátogatók a korondi fazekasok munkái mellett a legjobb erdélyi és romániai fazekasok munkáival is megismerkedhetnek. Bemutatókon láthatják a korongozás, a kerámia festés menetét. Az égető kemencébe persze csak azok léphetnek be, akiket úgy szoktak nevezni, hogy „a tűz sem égetné meg”. A vásáron a fazekasokon kívül bemutatkoznak a fafaragók és a népművészeti ágak egyéb székelyföldi képviselői is.

Szórakoztató és kulturális programok is bőséggel várják a látogatókat. Szombaton reggel a korondi fúvószenekar fúj ébresztőt. 14 órakor tartják meg a kultúrotthon névadó ünnepségét és ennek keretében leplezik le a „Júlia szép leány” fadomborművet. Délután a vásárban az alsófalvi, fenyőkúti, pálpatakai és korondi néptánc együttesek ropják a táncot. Az esti programok keretében többek között fellépnek a Bertici fivérek, a Vasárnapi fiúk, az Insert és a Szimpla Kárpáci együttes, valamint a Black Roses Band.

A fazekasvásárra a félegyházi Testvérvárosi Egyesület utazást szervez. Az utazás költségei a jelentkezők létszámának függvényében alakulnak. Jelentkezni lehet augusztus 4-ig a Tourinform irodában személyesen, vagy a 06-76-431-544-es telefonszámon.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!