Helyi hírek 2018. október 9. 18:00

Állatijó-nap és családi piknik a Vasas sportpályán

Képgaléria
Állatijó-nap és családi piknik a Vasas sportpályán
Október 6-án Állatijó-nap és családi piknik címmel egésznapos rendezvényt tartottak a félegyházi Vasas sportpályán. A rendezvény apropója az volt, hogy az Állatok Világnapja alkalmából egy színvonalas, nívós programot nyújtsanak minden korosztály számára. A szervezők céljai közt szerepelt az is, hogy tudatosítsák a jelenlévőkben a felelősségteljes állattartás és a környezettudatos élet alapjait.

A megvalósításban az önkormányzat segítségére volt Papp Viktória, aki maga is elkötelezett állatvédő és környezettudatos polgár. Viktória nem mellesleg a félegyházi kutyaiskola egyik vezetője is. A többi szervezővel olyan sokrétű programot hoztak össze, ahol minden korosztály jól tudta magát érezni.

Volt kutyás trükkök bemutatója, ahol a négylábúak a már betanult trükkökkel örvendeztették meg a nézőket. Ezt követően a Padkaporos néptánccsoport, Pitypang csoportja, és a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium másodikosai táncoltatták meg a gyerekeket. A Félegyházi Jump Agility csoport agility bemutatót tartott, amelybe sok gyereket vontak be.

Ezt követte a terápiás kutyabemutató, szintén a gyerekek bevonásával, ahol a meghívott vendég és segítő kutyája illusztrálta, hogy mennyire nagy segítség tud lenni egy szakszerűen kiképzett kutya az arra szorulóknak. A kutya gazdájától még egyéb információkat is megtudtunk a segítő kutyák hasznosságát illetően, mint például a vakvezető kutyák nélkülözhetetlensége, akikkel kellő biztonságban érezhetik magukat a látássérült emberek, így gondtalanul részt vehetnek a látók forgalmas világában. Ezek a mérhetetlenül okos állatok, akár még a cukorbetegek életét is megmenthetik, ugyanis már a roham előtt képesek felismerni a jeleket, majd jelezve a gazdinak elejét vehetik a tragédiának.

A program után a fiataloké volt a terep, mivel a helyi GYIÖK (Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat) diákjai a játéktérben szórakoztatták a vendégeket. A helyi KÖSZI csapata (Kiskunfélegyházi Önkéntes Szervező Ifjúság) állatszínezős sarkot alakított ki, ahol a gyerekek állatmintákat színezhettek, amiket haza is lehetett vinni. A Félegyházi Kutyamenhely játéksarkában, játékos feladatokat kellett megoldani a versenyszellemű érdeklődőknek. A Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda kézműves sátrában, újrahasznosított alapanyagokból alkothattak, akik arra kíváncsiak voltak. Ezzel is hangsúlyozva, mennyire fontos a környezetvédelemhez szoktatás már egészen kicsi korban is.

Ezt követően a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola zenés előadással szórakoztatta az egybegyűlteket, majd a Profi-L bábcsoport aranyos bábelőadással hengerelte le a nézőket. A Natura Hungarica szervezésében solymász és sasbemutatót nézhettek a kilátogatók, majd aki kellően bátor volt, a kezére is rárakhatta ezeket a gyönyörű és méltóságteljes madarakat.

Az utolsó nagy program a Protect Dogs csapata által bemutatott munkakutyás fellépés volt, ahol az életből vett szituációkat és az arra alkalmazott kutyás reakciókat láthattuk. Volt ott autólopás, amikor a kutya az ablakon beugorva hatástalanította a tolvajt. Láthattunk engedetlen állampolgárt, aki nem tett eleget az őt igazoltatni akaró rendőrnek. A következmény persze nem váratott magára sokat, ugyanis a munkakutya célzott harapással jelezte az erőfölényt a renitenskedő polgárnak. Az ÁllatiJó-napot egy közös buborékfújással zárták. Ezt minden korosztály nagyon élvezte és csodás látványt nyújtott a sok felszálló buborék a verőfényes napsütésben.
 

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!