Helyi hírek 2018. október 8. 08:30

10 éve hunyt el a város kulturális életének szolgálója, Fekete János

Képgaléria
10 éve hunyt el a város kulturális életének szolgálója, Fekete János
A 10 éve elhunyt Fekete Jánosra, Félegyháza kiemelkedő helytörténészére, Petőfi- és Móra-kutatójára, életére és munkásságára emlékeztek október 5-én az Ótemplom kertjében. Domborművénél családja, a városvezetés és János bácsi tisztelői helyezték el koszorúikat, a tisztelet mécseseit. A város díszpolgárának munkásságát Tóth Gyuláné méltatta.

– Minden család, egy város, egy iskola nevében vannak olyan személyek, akikre emlékezve egy pillanatra megállunk, összegzünk, és előremutató gondolatokat fogalmazunk meg. Mindig voltak, vannak munkásságukkal jó ügyet szolgáló emberek, akik küzdelmének eredménye mindig valamilyen alkotás. Petőfi Sándor, Móra Ferenc, Holló László, Szántó Piroska és dr. Mezősi Károly büszkeségei városunknak, mellettük mi félegyháziak Fekete János néptanító, Petőfi- és Móra-kutató, helytörténész nevét is mindig idézzük. Hiszem, hogy Fekete János, a kedves János bácsi is itt van most velünk.

Fekete János az életre szóló útravalót a Kiskunfélegyházi Állami Tanítóképzőben kapta dr. Takács Béla tanárától és dr. Mezősi Károly igazgató úrtól a néprajzkutatás és a történelemtudomány területén. De zenélt, orgonált és a sport is meghatározó volt egész életében. A tanítóképzőtől olyan hatalmas szellemi örökséget kapott, amely egész életpályáján végigkísérte.

Élete során munkája nagy része az oktatás, a kultúra területéhez kötődött. Több mint fél évszázadig meghatározó alakja és formálója volt a helyi kulturális közéletnek. Pályáját tanítóként kezdte, majd a közigazgatás területén a kulturális élet irányításában dolgozva kötelezte el magát a város megismerésére, értékeinek feltárására. Nemcsak tevékeny részese, de aktív irányítója is lett szűkebb és tágabb környezete közművelődési életének – mondta el méltatásában Tóth Gyuláné.

 

Kövessen minket a Facebookon is!