Helyi hírek 2018. október 11. 07:30

Arcok a piacról - A vasutas őstermelő

Arcok a piacról - A vasutas őstermelő
Ha szóba kerül a magyar konyha, bizonyosan szó esik hagyományos ételeink egyik meghatározó összetevőjéről, a paprikáról, illetve a fűszerpaprikáról, őrölt paprikáról is. A mindennapokban leginkább az édes, azaz csemege fajtát használjuk, de a jó háziasszony konyhájából a csípős változat sem hiányozhat.

A fűszerpaprika viszonylag újkeletű kelléke a magyar konyhának: a 17-18. századi hazai szakácskönyvek még meg sem említik. Csupán a 19. század derekán jelent meg, és kezdett vezető fűszerré válni ez az eredetileg Dél- és Közép-Amerikában őshonos növény, amely Kolumbusznak köszönhetően került a vén kontinensre. Az Alföld – előbb Szeged, majd Kalocsa környéke – különösen kedvezőnek bizonyult a növény termesztésére, leginkább a napsütéses órák kiemelkedő száma miatt.

A tiszaalpári Győri László gyönyörű, élénk színű fűszerpaprikájával járul hozzá a félegyházi piac sokszínűségéhez. Vasutas munkája mellett, másodállásban gazdálkodik családjával együtt, a másfél hektáron kizárólag fűszerpaprikának való paprikát palántáznak és nevelnek. Mint mondja, 250 négyszögöles kerttel kezdték körülbelül egy évtizeddel ezelőtt, és a portékájuknak akkora sikere lett, hogy egykettőre kicsinek bizonyult a terület. Folyamatosan bővítettek, míg mára másfél hektárnyi területen gazdálkodnak. Így tudják kielégíteni a rengeteg visszajáró kuncsaft igényét. Reklámra – mondja László – soha nem volt szükségük, hiszen az elégedett vásárlók új és új vevőket vonzanak.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!