Helyi hírek 2018. október 12. 10:00

A „bogaras” fiúk – Nem érdemes házi praktikákkal kísérletezni a darazsak ellen

Képgaléria
A „bogaras” fiúk – Nem érdemes házi praktikákkal kísérletezni a darazsak ellen
A kora őszi hetekre óriási fészkekben hatalmas kolóniát építenek a tavasz eleje óta „dolgozó” darazsak. Ilyenkorra egyetlen fészekben több ezren, vagy akár tízezren is élnek. Baj akkor van, ha ezt az ember legszűkebb életterében, a lakóház zugaiban, padlásán teszik. A hűvösebb időjárás beköszöntével nem ritka jelenség, hogy a fekete-sárga csíkos rovarok egyszerűen átrágják a mennyezetet vagy a falat, és beözönlenek a lakásba. Nem érdemes ezt megvárni – tanácsolja Bognár Ádám, aki Baksai Zoltán kollégájával közösen foglalkozik darázsirtással.  

A szakember szerint igazán hatékony házi praktika nem létezik a betolakodók kiűzésére, ez csak a szakemberek bevonásával lehetséges. Ideiglenesen lehet ugyan csökkenteni a populációt, de százszázalékos megoldás csak a fészkek eltávolításával érhető el. A csapdák és aeroszolok pusztán tüneti kezelésre jók, ráadásul a védett fajokat is veszélyeztethetjük ezekkel a módszerekkel. Különösen nem ajánlja a házilag kivitelezett fészekeltávolítást, ugyanis a megfelelő védőfelszerelés viselése nélkül rendkívül veszélyes lehet a művelet.

A szakember a helyszíni felmérés során kizárja az egyéb kártevők, illetve védett állatok jelenlétét, és feltárja a fészket. Ehhez – bár igyekeznek a lehető legkisebb kárt okozni – időnként bontási munkálatokra is szükség van. A hőkamerás felderítés nagyban megkönnyítheti a munkát. Az eltávolított fészek helyére csapdát helyeznek ki a kolónia visszatérő tagjainak eltávolítására, ugyanis az irtás alatt nem minden példány tartózkodik a helyszínen.

A darazsak megtelepedését érdemes minden rendelkezésre álló eszközzel megelőzni. Védekezés gyanánt figyeljünk oda például az épületen az idő előrehaladtával megjelenő rések tömítésére, a kertben, udvaron lévő növények folyamatos kártevőirtására. A mai, divatos könnyűszerkezetes házak kiváló költőhelyek a betolakodók számára. Figyeljünk a szigetelésre is, mert az alulról fűtött részekben a fészek észrevétlenül gyarapodhat ott, ahol elegendő hely áll rendelkezésre a kolóniák kialakítására.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!