Egészségügy 2018. október 16. 11:30

Nulladik stádium

Képgaléria
Nulladik stádium
„0. stádium” címmel tabudöntögető előadáson vettek részt a félegyházi középiskolás diákok, október 11-én, a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. Körülbelül 650 tanuló és nevelőik hallgatták meg dr. Rigó Imre nőgyógyász és Szentesi Éva írónő, újságíró őszinte előadását a méhnyakrák megelőzéséről és a gyógyulásról. Szentesi Éva maga is túlélője a betegségnek. A rendezvényt Papp Anett, A Béke Egy Mosollyal Kezdődik Alapítvány kurátora szervezte. A diákok nyitottak voltak a témára, az előadók közvetlen módon, a fiatalok nyelvén közelítették meg a témát.

Dr. Rigó Imre a megelőzésre és a rendszeres szűrés fontosságára helyezte a hangsúlyt előadásában. Mint elmondta, ez a betegség kezdeti stádiumban jól gyógyítható. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a méhnyakrák kialakulásának szempontjából kockázatot jelent az úgynevezett HPV vírusfertőzöttség, amely általában szexuális úton terjed, sokáig semmilyen tünetet nem okoz. A nőgyógyász a szexuális élet megkezdése előtt beadható védőoltásra is felhívta a jelenlévők figyelmét, és arra ösztönözte a fiatalokat, hogy már tizenéves korban éljenek a nőgyógyászati szűrés lehetőségével.

Szentesi Éva saját testünk ismeretének fontosságára irányította rá a figyelmet személyes példáján keresztül. Betegségének és gyógyulásának őszinte története nagy hatással volt a fiatalokra.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!