Helyi hírek 2018. október 14. 08:30

A Petőfi-kultusz megalapozójára, a virtuóz hegedűművészre emlékeztek

Képgaléria
A Petőfi-kultusz megalapozójára, a virtuóz hegedűművészre emlékeztek
Reményi Edére, a hegedűvirtuózra, Petőfi rajongójára, a költő kultuszának félegyházi megalapozójára emlékeztek születésének 190.évfordulóján a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke Rokonlelkek - Petőfi és Reményi címmel tartott előadást, amelyben ismertette a művész életútját, legfőbb törekvéseit, a költő iránti rajongását, elkötelezettségét. Az előadást Kiss Ákos Jenő dallal, Hegyesi Judit hegedűjátékával színesítette. A résztvevők az előadás után elhelyezték koszorúikat, virágaikat az Ótemplom mögötti kertben, a Reményi-emlékoszlopnál.

Reményi Edéről szólva Kapus Béláné elmondta: – 190 éve született, és 120 éve halt meg. A 19. század világhírű, briliáns technikájú, virtuóz hegedűművésze volt. Nevét nem őrzik operák, szimfóniák, csak néhány dal és hegedűverseny. Életének három fő célja, irányvonala volt:

– Első a jótékonykodás. Önzetlensége nem ismert határt. Nem is gyűjtött vagyont, mindenét szétosztotta, pedig sokszor nyomorogtak.

– Célja volt a magyar zene népszerűsítése az egész világon, Európában, Amerikában és Afrikában egyaránt. Bármikor, bármerre hangversenyezett, a magyar zene szerepelt műsorán.

– Fontos volt életében Petőfi Sándor emlékének ébrentartása, népszerűsítése. Harcolt a budapesti Petőfi-szobor felállításáért.

Kiskunfélegyházán 1860. november 18-án adott hangversenyt. Az eseményről így számolt be a korabeli sajtó: „Arranézve, hogy Reményi játékáról és annak nagyszerűségéről ítéletet írjak, teljesen képtelen vagyok. Elég az hozzá, hogy a város kis közösségét is teljesen elragadta.”

Az előadás utáni találkozón Fazekas Alajos ügyvéddel – Petőfi Sándor gyermekkori játszótársával – beszélgetve fogalmazódott meg a gondolat, hogy indítványozza: „azon ház, melyben nemzetünk nagy, halhatatlan költője Petőfi Sándor mint csecsemő élt, s az ékes magyar szó először hagyta el ajkait, emléktáblával örökíttessék meg.” A hangverseny bevételét 85 forint 5 krajcárt az emléktábla felállítására ajánlotta fel, amelyet még saját pénzéből is jelentős összeggel egészített ki.

Az emléktábla elkészült, előtte a mai napig tisztelettel és szeretettel emlékeznek a félegyháziak a költőre.
 

Kövessen minket a Facebookon is!