Gazdaság 2018. október 20. 07:30

Gyengébb kukoricatermés, de kisebb költségű betárolás

Gyengébb kukoricatermés, de kisebb költségű betárolás
Mára összezsugorodtak a Félegyháza környéki aratásra váró területek, a napokban az utolsó lábon álló kukoricatáblákat is betakarítják. Ugyanakkor megkezdődtek az őszi magágyelőkészítések, és az őszi gabonafélék vetése is több helyen már folyamatban van.

A már korábban learatott, szárazságot jól tűrő napraforgó idén átlagos termést hozott. A kukoricatermés azonban nagyobb szélsőségeket mutat, az időben, április közepén elvetett növény kielégítő hozamot produkált, míg a késői vetést kelésében megfogta a szárazság – tájékoztatta lapunkat Terjék László, mezőgazdasági egyéni vállalkozó.

– A jobb területeken az átlagos 6-7 tonna lekerült hektáronként, míg a gyengébb táblákon 4-5 tonna termést tudtak a gazdák betakarítani. A szárazság miatt a szemek nedvességtartalma több helyen 14%-os lett, megspórolva ezzel a szárítás költségét, így a tárolókba bekerült kukorica felét nem kellett külön szárítani – tette hozzá a szakember.

– Idén a csapadék nem hátráltatta a vetést, ezért a szokásoshoz képest két héttel korábban került az árpa, rozs és tritikálé, s már az őszi búza 70 %-a is a talajba. A kelés átlagban 10-14 nap, melyre az eddigi száraz időjárás kedvezőtlenül hat, az elvetett gabonák hézagosan kelnek. Az érkező csapadékra most nagy szükség van, hogy az őszi vetésű kultúrák meg tudjanak bokrosodni a tél előtt.

Az aratás utáni talajművelést is jelentősen befolyásolja a a csapadékmentes időjárás, a száraz földeken nehezebb a gépekkel dolgozni, és a megfelelő magágyelőkészítést az összeállt rögök megnehezítik.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella




 

Kövessen minket a Facebookon is!