Helyi hírek 2018. október 26. 14:00

Varázslatos makettek a művelődési központban

Képgaléria
Varázslatos makettek a művelődési központban
Október 20-án és 21-én a Móra Ferenc Művelődési Központban rendezték meg az V. Makettkiállítást és Látványmakettezést. Kicsik és nagyok is megtalálták az érdeklődésüknek megfelelő makettet, hiszen a háborús járművektől kezdve a félkész Star Wars űrhajóig minden megtalálható volt.

A helyszínen azt is megtudhattuk, hogy mi a különbség a makett és a modell között, sokan ugyanis keverik a két meghatározást. A makett az eredeti kicsinyített – lehetőség szerint alak- és mérethű, részletességében az eredetit a legjobban megközelítő – másolata. A megjelenésre összpontosít, például egy terület beépítését modellen szemléltetik. Ha pedig járművek miniatűr másairól van szó, akkor azok döntően műanyag elemekből, ragasztással állnak össze, és festéssel-matricázással készítik el az utolsó simításokat az élethűség kedvéért. A makett egyes elemei lehetnek mozgathatók, lényege mégis a statikusság, tehát nem működő szerkezet. A modell ezzel szemben valaminek – általában kisléptékű – mása, ami magán hordozza az eredeti jellemzőit, és a makettel szemben az esetek többségében működőképes.

A rendezvényre az ország több városából, és a határon túlról is érkeztek kiállítók, látványmakettezők – mondta el lapunknak Katona István, a Kiskunfélegyházi Makett Szakkör vezetője. A miniatűröket tervezők a kiállításon asztalokon dolgoztak, így a közönség betekintést nyerhetett ebbe a sziszifuszi, de ugyanakkor látványos világba. A kiállított makettek között megtalálhatóak voltak a háborús tankok, helikopterek, repülők és kézzel festett figurák is.

A rendezvényen a régmúlt fegyvereit is bemutatták a látogatóknak, akik kezünkbe vehették a pisztolyokat és puskákat, de megcsodálhatták a II. világháborús hadi ruházatot is.  

Az egyik legkülönlegesebb kiállított darab egy Star Wars űrhajó volt, amit tervezője a saját ötletei alapján kézzel készített, karton elemekből. Már öt éve dolgozik rajta, de a befejezésre még várni kell.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!