Helyi hírek 2018. október 22. 13:00 Forrás: magro.hu

A pockok már (majdnem) a spájzban vannak

A pockok már (majdnem) a spájzban vannak
A kedvező körülmények, különösen a száraz őszi időjárás következtében szeptember óta a mezei pocok egyedszámának folyamatos növekedése tapasztalható hazánk több megyéjében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, ellene a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. Tekintettel arra, hogy az ősz folyamán jelentős egyedszám-növekedés vette kezdetét, a kár megelőzése érdekében mielőbb el kell kezdeni a fertőzöttség felmérését.

Elsődlegesen veszélyeztetettek Békés megye déli és középső, helyenként északi területei. Ezen túl Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is észlelhető a rágcsáló állományok számottevő, gócos felszaporodása egyes szántóföldi, kertészeti kultúrákban, évelő pillangósokban, valamint ruderális területeken.

A Nébih felhívja a földhasználók a figyelmét, hogy haladéktalanul kezdjék meg a felmérést. A növényvédelmi hatóság javasolja továbbá, hogy a felmérésre ne csak a jelenleg veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is kerüljön sor, ahol tavaly nem volt mezei pocok kártétel. A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos vagy növényvédelmi szakember irányítását.



 

Kövessen minket a Facebookon is!