Kultúra 2018. november 11. 13:00

Titkok a levéltárból - 39 éve nyílt meg a Centrum Áruház

Titkok a levéltárból - 39 éve nyílt meg a Centrum Áruház
1979. november 5-én, hétfőn, délután nyílt meg a Béke téren Félegyháza addigi legnagyobb üzletközpontja, a Centrum Áruház.

Az akkori viszonyok között kifejezetten korszerűnek számító, kétszintes, légkondicionált, 3150 négyzetméter alapterületű épület 63 millió forintba került. A kivitelezést a Kiskunhalasi Építőipari Vállalat (KUNÉP) kiskunfélegyházi főépítésvezetőségének dolgozói végezték, az áruház felhúzása a vállalat addigi tevékenységének legnagyobb építkezése volt.

A modern kereskedelmi egység a nyitáskor 25 millió forintos árukészlettel rendelkezett és 160 dolgozót foglalkoztatott. A város „centrumában” elhelyezkedő áruház szokatlanul nagy készlettel és gazdag választékkal készült a megnyitóra. A méteráruosztály különböző szöveteket, selymeket és lakástextilt kínált, a műszaki osztályon rádió, televízió, magnetofon, háztartási gépek és felszerelések, lakásvilágítási cikkek, kerékpárok és motorkerékpárok várták a vásárlókat. A ruhanemű iránt érdeklődők is kedvükre válogathattak a konfekcióosztályon a női-, férfi- és gyermek készruhák, cipők, divat- és kötöttáruk, valamint fehérneműk és harisnyák között.



Ezenkívül az áruház forgalmazott kozmetikai és ajándékcikkeket, háztartási vegyi árut, üveg-, porcelán- és műanyagárut is, valamint 20 féle egyéb szolgáltatást is nyújtott, pl.: díjtalan házhoz szállítást, OTP-ügyintézést, ruhaigazítást, motorvizsgáztatást és árusítottak Centrum-ajándékutalványt is.

A megnyitást olyan óriási érdeklődés övezte, hogy az új épület szűknek bizonyult, az utcán várakozó, az üvegajtókat szabályosan megrohamozó sok ezres vásárolni akaró tömeget csak szakaszosan tudták fogadni, beengedni a boltba.

A régi Centrum Áruház épülete ma is a vásárlók szolgálatában áll, az üzletházat mára több, kisebb-nagyobb helyiségre osztották fel, ezeket különböző profilú cégek és kereskedések használják.

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!