Helyi hírek 2018. október 25. 13:00

Készítsünk házilag savanyú káposztát!

Készítsünk házilag savanyú káposztát!
Ha a természet rendjét követjük, akkor lassan lejár az idő a szabadföldi friss zöldségekről, s a polcokról előkerülhetnek a különböző eljárásokkal tartósított befőttek, savanyúságok. Már egészen nyár elejétől gondoskodhatunk arról, hogy a spájzba a téli hónapokra is jusson a nyár vitaminjaiból, mostani cikkünkben az egyik téli sláger, a savanyú káposzta eltevéséhez szeretnénk kedvet csinálni.

A savanyú káposzta is hagyományosan télen fogyasztott élelmiszer, mely magas C-vitamin tartalma miatt népszerű az előttünk álló meghűléses időszakban. Házilag ez is egyszerűen elkészíthető, íze pedig sokkal finomabb, mint a gyorsérleléssel, néhány nap alatt előállított savanyú káposztáé.

A savanyításhoz használhatunk kifejezetten erre a célra készült fakádat, cserépedényt, vagy élelmiszer tárolásra alkalmas műanyag edényt. A család kapacitásától függően megbízható helyről szerezzük be a szükséges mennyiségű alapanyagot, majd pontosan mérjük le, mivel a súly lesz az alapja a fűszerezésnek. Annyi dekagramm sóra lesz szükségünk, ahány kilogramm a savanyítani kívánt káposztánk súlya. Ezen kívül szemes bors, babérlevél, egész fűszerkömény és fűszerpaprika kell az ízesítéshez.

Külső leveleit leszedve tisztítsuk meg a káposztát, vágjuk ketté, és vegyük ki a torzsáját. Ha szeretnénk egész levelet is savanyítani, akkor erre a célra tegyünk félre néhány fejet, amelybe az eltávolított torzsa helyére töltsünk sót.



A legjobb, ha káposztagyaluval dolgozunk, de kisebb mennyiséget késsel is feldarabolhatunk. A legyalult káposztát a savanyító edénybe töltjük, miközben rétegenként ízlés szerint fűszerezzük, ügyelve a már kimért só egyenletes elosztására. A káposztát ezalatt folyamatosan addig döngöljük, amíg levet enged. Ne felejtsük el a levélnek félretett egész fejeket az edényben úgy elhelyezni, hogy az körülbelül a savanyítandó káposztamennyiség közepére kerüljön. Ha azt szeretnénk, hogy a savanyú káposztánk csípős legyen, akkor a fűszerpaprika-csöveket kettétörve tegyük a káposzta közé. A köménnyel bánjunk óvatosan, mert nagyon intenzív ízhatású fűszer.



Miután az összes káposzta belekerült a savanyító edénybe, le kell szorítani, úgy hogy a keletkezett lé teljes mértékben elfedje. A leszorításhoz a savanyító kád esetén rendelkezésre áll a menetes prés, egyéb esetekben pedig használhatunk fedőt, vagy tiszta léceket, majd az edényünket egy ruhával takarjuk le.



A tároló edényt legalább egy hétig szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy az erjedés beinduljon. Ne lepődjünk meg, ha buburékoló hangot hallunk, és a helyiségben jellegzetes káposztaszagot érzünk, mert ez az erjedés jele. A felszínen képződött habot szűrőkanállal le kell szedni, illetve a leszorításhoz használt eszközöket érdemes időnként átmosni.



Egy hét után a káposztásedényt hűvös helyre áthelyezzük, majd ha jól dolgoztunk, egy újabb hét eltelte után már fogyasztható a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!