Helyi hírek 2018. október 27. 10:00

1996-os félegyházi gyilkosság: 13 évet kapott a román férfi

1996-os félegyházi gyilkosság: 13 évet kapott a román férfi
Ítéletet hirdetett pénteken a Kecskeméti Törvényszék az 1996-ban történt brutális kiskunfélegyházi rablógyilkosság ügyében. A vádlott román férfit tizenhárom év fegyházra ítélték.

Fotó: hraskó István

A baon.hu beszámolója szerint a 41 éves román Marius G. 2000 óta Spanyolországban élt, tavaly csaptak le rá a spanyol hatóságok lakóhelyén, Barcelona közelében európai elfogatóparancs alapján. Őt vádolták azzal, hogy 22 éve – időközben meghalt társával együtt – brutális kegyetlenséggel megöltek egy férfit Kiskunfélegyházán.

Az áldozat, a MÁV szolgálattevőjeként dolgozó T. Károly 1996. szeptember 22-én nem jelent meg munkahelyén, ezért egy kollégája elment meglátogatni, mert attól tartott, cukorbeteg munkatársa rosszul lett. A Szegedi úti házban aztán borzasztó látvány tárult a szeme elé: a nyitott ajtón keresztül meglátta a véres falat és a letakart holttestet, amelynek nyakából egy konyhakés állt ki. Az orvosszakértő megállapította, hogy a vasúti munkást bántalmazták, mielőtt több késszúrással végeztek vele. Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy rablógyilkosság történhetett, az áldozatnak ugyanis több aranyékszere eltűnt. Hamarosan az is kiderült, hogy T. Károly utolsó estéjén két kerékpáros fiatalember társaságában hagyta el a vasútállomást. A szemtanúk a holttest megtalálásának reggelén két 20 év körüli férfit láttak kiugrani a ház kerítésén. Az áldozat nem dohányzott, de a rendőrség rengeteg cigarettacsikket talált a lakásban. A hatóság gyanúja szerint ezeket gyilkosai hagyhatták hátra, rajtuk DNS- és ujjnyomukkal. A forró nyom azonban kihűlt, személyleírás és sokáig bizonyítékok sem segítették a rendőröket, az eset a döglött ügyek közé került.

Három éve aztán áttörés következett be a rejtélyes bűnügyben. A technológia fejlődése lehetővé tette ugyanis, hogy a helyszínen rögzített DNS-minták alapján – ennyi idő elteltével is – be tudják azonosítani az egyik elkövetőt. A rendőrség megtudta, hogy az áldozat a saját neméhez vonzódott, és abban az időben, főleg a fővárosban, de vidéken is szokott volt a román fiatalok által űzött férfi prosti­túció, ezt az áldozat is többször igénybe vette. A nyomozók 23 olyan ügy aktáit nézték át, melyben román származású férfi prostituáltak erőszakot alkalmaztak és az ujjnyomokat is folyamatosan vizsgálták. 2015-ben találatot jelzett a rendszer a 2007-ben meghalt Remus G. ujjlenyomatára. A magyar rendőrök Romániában kiderítették, hogy 1996-ban – 18 évesen – férfi prostituáltként dolgozott Magyarországon, de hamar visszatért hazájába. A hozzátartozók DNS-mintáit elemezve bebizonyosodott, hogy Remus G. is a helyszínen volt és részt vett a gyilkosságban. A DNS minták aztán a másik gyilkos esetében is nyomra vezették a rendőröket. Egy franciaországi, autópályán elkövetett bűncselekmény miatt került be az adatbázisba a mintája.


Prostituált volt a vasutas egyik gyilkosa

Így lassan összeállt, mi is történt a végzetes napokban. Az akkor 19 éves Marius G. 1996 augusztusában-szeptemberében érkezett Magyarországra és építőipari alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Egyszer Budapesten véletlenül összetalálkozott a vele egy városból származó ismerősével, Remus G.-vel, aki elmondta, miből keresi pénzét, és felajánlotta Mariusnak, hogy neki is segít, ha prostituáltként kíván dolgozni. Megbeszélték, hogy vonattal leutaznak Kiskunfélegyházára és felkeresik későbbi áldozatukat, akit Remus G. ismert. Így is történt, a vasútállomáson találkoztak az egyedül élő T. Károllyal, hazakísérték és az éjszakát nála töltötték. A két fiatal román az ügyészség szerint kitervelte, hogy átkutatják házigazdájuk házát, és ha kell, gyilkosság árán is megszerzik értékeit.

Másnap reggel, míg T. Károly aludt, keresgélni is kezdtek a szekrényekben. Csakhogy áldozatuk felébredt, ezért a románok a kezük ügyébe készített bontatlan pezsgős üvegekkel nagy erővel a fejére ütöttek. A magyar férfi visszahanyatlott az ágyra, majd mikor magához tért, dulakodni kezdett az egyik románnal, megpróbálta kitolni a szobából kitolni, ekkor azonban a vádlott, Marius G. egy 22 centiméter pengéjű késsel többször mellkason, vállon, nyakon és arcon szúrta. T. Károly összeesett és eszméletét vesztette, a vádlott azonban ismét nyakon szúrta. A gyilkosok a holttestet ágyneműkkel, szőnyegekkel letakarták, majd megmosakodtak, átöltöztek és folytatták a lakásban a kutatást. Arany ékszereket és egy 30 ezer forint értékű videomagnót vittek magukkal, amit később az út mentén eldobtak, ezt később helyi lakosok megtalálták.

per, bíróság, kecskemét, gyilkosságFotó: Hraskó István / Petőfi Népe

A vasutas 33 különböző szúrt-metszett, csonttöréses, zúzódásos sérülést szenvedett el. Marius G. a tárgyaláson kijelentette, nem ő követte el a gyilkosságot. A nyomozás során pedig azt vallotta, ott volt az áldozat házában az ominózus éjszakán és reggelen, társa és a sértett szexeltek, de ő nem akart ebben részt venni. Sőt, állítólag számon kérte Remust, miért csalta el Kiskunfélegyházára, és miért nem szerez neki normális munkát. Majd összevesztek, ő eljött a házból, és egészen elfogásáig nem is tudott arról, hogy a vasutast meggyilkolták – szólt a vádlott vallomása.

A törvényszék a vádlottat nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek. Az ítéletet az ügyészség elfogadta, a vádlott és védője ugyanakkor felmentésért fellebbeztek. A vádlott letartóztatásban maradt.



 

Kövessen minket a Facebookon is!