Helyi hírek 2014. augusztus 3. 09:00 Forrás: bacsmegye.hu

Megalakult a Bugaci Gazdakör

Képgaléria
Megalakult a Bugaci Gazdakör
A bugaci határban lévő Gál tanyán gyűltek össze azok a helyi gazdálkodók, akik több éves próbálkozást követően végre be tudták jegyeztetni a Bugaci Gazdakört. Az eseményen az agrárkamara megyei elnökén Domján Gergelyen kívül Jakab István, az országgyűlés alelnöke és a jövő évtől letelepedő új kecskeméti vidékfejlesztési államtitkárság helyettes államtitkára Viski József is részt vett.










Mint kiderült: a bugaci gazdakör megalapításának első lépését 1994-ben tették meg, majd számos kálvária bejárását követően 2012-ben léptek ismét a hazai jogrend mezejére, ahol a Kecskeméten közismert jogász dr. Kalmár Éva vállalta a bejegyzés jogi tanácsadását - számolt be Csitári Tibor a gazdakör elnöke. A valóban rendkívül képtelen bejegyzési ügymenet végén a bírósági jogerős határozat nélkül ugyan, de a fellebbezési határidők lejárta után mára végre elkezdődhet egy valódi összefogás Bugacon is.

Jakab István előadásából kiderült, hogy a hazai mezőgazdaságot növénytermesztési szakértőként is jól ismerő politikus igazán elszánt a kormányzat jelenlegi vidékfejlesztési politikája mellett, amit tömören úgy lehet összefoglalni, hogy a csekély munkaerőt igénylő nagy területen növényt termesztő gazdálkodókkal szemben a kormány a jövőben a magasabb foglalkoztatást igénylő kis és közepes gazdálkodók tevékenységét kívánja támogatni.

Viski József államtitkár elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium Földművelésügyi Minisztérium néven látja el a feladatát, a vidékfejlesztési terület pedig a Miniszterelnökséghez került. Kijelentette, hogy Lázár miniszter úrnak az volt a célja, hogy az összes többi fejlesztési operatív programmal együtt a - terület fontosságára tekintettel - vidékfejlesztés is a Miniszterelnökséghez kerüljön, legyen hatékonyabb a források elosztása, legyen jobb és egyszerűbb az eljárás rend. Hozzátette: abban a szerencsétlen helyzetben voltak az elmúlt négy évben, hogy a 2005-ben tervezett előző uniós költségvetési ciklus bekorlátozta a munkájukat, amely időszak valójában hét szűk esztendőt jelentett a hazai kisgazdáknak. Kijelentette, hogy ezen most van lehetőség változtatni.

Az idei egy átmeneti év, miután az EU-ban nem sikerült költségvetést elfogadni, így a következő egy-két hónapban várható az, hogy mind az intézményrendszerünket, mind a forrásokat Brüsszel felé elfogadtassák és a 2014- 2020 időszakra szóló Vidékfejlesztési Programot véglegesítsék. Mindennek a következtében az első pályázatok várhatóan az idei év végén a következő év elején fognak megjelenni, mert addigra lesz elfogadott vidékfejlesztési program. Addig a tagállam a saját kockázatára nyújthat támogatásokat. Jelenleg még dolgoznak azon, hogy azok a források, amik még benn vannak, eljussanak munkaerőigényes ágazatokba.

Kijelentette, hogy egyes területek, mint például a leaderek kevesebb pénzt fognak kapni, így az eddigi 12 % helyett a jövőben 5 %-ból fognak gazdálkodni. „Nem húszcentis kilátókat kívánunk építeni, hanem a vidékfejlesztést valóban elősegítő programokat fogunk támogatni. Az uniós forrásokból elsősorban kisüzemekre, villamosításra, infrastrukturális fejlesztésre, szennyvízre, vízre, utakra próbálunk forrásokat adni, a rövid értékesítési láncon keresztül megpróbáljuk a piacokat, vagy a piacra jutást is uniós forrásból támogatni, így a felszabadult nemzeti forrást pedig a tanyagazdák kaphatják meg.”
 

Kövessen minket a Facebookon is!