Helyi hírek 2018. november 9. 13:00

TSMT, vagyis az „okosító torna” haszna

TSMT, vagyis az „okosító torna” haszna
A TSMT-t, azaz Tervezett Szenzomotoros Tréninget huszonöt éve nagy sikerrel alkalmazzák hazánkban és külföldön is a minden harmadik kisgyermeket érintő idegrendszeri éretlenség tüneteinek kezelésére. A módszer kidolgozása Lakatos Katalin Phd. nevéhez fűződik. Gyakorlati alkalmazásáról Harasztovics Szilviával beszélgettünk, aki óvodapedagógus, és általános iskolai tanító végzettséggel alkalmazza születéstől mintegy tízéves korig ezt a fejlesztő technikát.

–  Hogyan találkozott a módszerrel?

Óvodapedagógusként, illetve általános iskolai tanítóként végeztem a főiskolán, és szerettem volna a hozzám került ovisoknak segíteni az iskolás évekre való felkészülésben. Ekkor jött az ötlet, hogy mélyebbre ássam a tudásomat a fejlesztő tornák világában, ugyanis meglátásom szerint a felmerülő fejlődési rendellenességek, idegrendszerinti differenciák hatékonyan orvosolhatók az időben elkezdett korrekcióval. Ilyenkor tökéletes megoldás lehet a TSMT, más néven „okosító torna”.

– Miben nyújt tud segítséget nyújtani az ezzel foglalkozó szakember?

Az érzőpályák működését serkentjük, amely által javul a hallásfigyelem, a látásfigyelem, az egyensúlyérzék, az izomtónus, és emellett, vagy ezt követően, a „motoros” mozgást kivitelező rendszer javul. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a környezetünkből érkező hatásokat az előre megtervezett mozgáson keresztül rendszerezzük, ennek eredményeként fejlődik az idegrendszer. A fejlesztés alatt olyan ingerek pótlódnak, amely a gyermek korábbi életszakaszában kimaradtak, vagy elégtelenek voltak a fejlődés lépcsőfokait tekintve. A feladatok egymásra épülve rendszert alkotnak. A tornához szükséges eszközök sokrétűsége biztosítja a változatosságot, illetve az élménygazdagságot. Az alkalmak az életkori sajátosságokhoz igazodva, játékos formában zajlanak. Fejlesztve a testvázat, az érzékelést, az észlelést, de nem feledkezhetünk meg a kicsik koncentrációs képességeinek javulásáról sem, amely alapot képez a jobb irányíthatósághoz, a ritmusérzék javuláshoz, ez által könnyeben elboldogulnak a sorrendiségben is. A mondókákkal, énekekkel tarkított feladatvégzés során gyarapodik a páciens kommunikációja és anyanyelvi készsége, illetve kedvet kap a mozgáshoz. Amit még fontosnak tartok kihangsúlyozni, hogy a terápiát otthon is és csoportosan is lehet végezni a kívánt eredmény elérése érdekében. A csoportokba bekerülést egy állapot és mozgásvizsgálat előzi meg, aminek kielemzésével a szakember már specifikus tréninget tud nyújtani a gyermekeknek. A mozgásterápia alatt stressz- és feszültségoldó technikákat is megtanítunk.

– Kiknek ajánlja a módszert?

Az óvodába bekerülve a szakavatott szemnek egyérteleművé válik a korrigálandó probléma, amit a szülőkkel egyeztetve, viszonylag könnyen lehet orvosolni. Az alábbi árulkodó jeleket figyeli a szakember: ügyetlen, pontatlan a gyermek mozgáskivitelezése, nehezen tanul meg új mozgásokat, mint a hintázás, kerékpározás, vagy a labdajátékokkal kapcsolatos szabályokat és mozgásformákat. Nem szeret rajzolni, ceruzafogása nem szakszerű, figyelemzavarral, esetleg alvászavarral is küzd. Nem lehet lefárasztani, hiperaktivitásra utaló tünetek állapíthatók meg.

– Hogyan kapcsolódik ehhez a rendszerhez a gyermekjóga?

A TSMT rendszernek kiváló kiegészítője a gyermekjóga, amely abban segít, hogy a picik idegrendszere lecsendesüljön, képes legyen odafigyelni, csökkenjen a felgyülemlett szorongás, feszültség. A mesékkel színesebbé tett foglalkozás pozitív hatással van az érzelmi intelligenciára is.

V. B. 




 

Kövessen minket a Facebookon is!