Helyi hírek 2018. november 7. 11:30

Németországi tanulmányúton jártak a kossuthosok

Képgaléria
Németországi tanulmányúton jártak a kossuthosok
Egyhetes továbbképzést szervezett október 21-e és 27-e között Esslingenben a Tanártovábbképző Központban a Goethe Intézet és a németországi Baden-Württemberg tartomány. Kilenc német nyelvtanár és kilenc, a fémipar és elektronika területen tanító szakmai tanár vehetett részt Magyarországról, köztük a félegyházi Kossuth szakképző intézmény oktatói is.

A szakmai összejövetelen előadásokat hallgattak a német duális képzés rendszeréről, a kompetenciaalapú oktatásról. Többek között arról, hogy ott a magyar iskolarendszertől eltérően a tanulók a szakképesítés megszerzésére nem iskolát, hanem üzemet választanak, ahonnan azután az üzemhez tartotó szakképzési centrumokba, iskolába küldik őket. Heti három napot töltenek a gyakorlati oktatásban és két napot az elméleti képzésben. Az elméleti és a gyakorlati oktatás nagyon szorosan összefügg, a tanárok mindkettőben részt vesznek. Nagy hangsúlyt fektetnek a diákok szociális kompetenciájának fejlesztésére, és a képzés során igyekeznek figyelembe venni jövőbeli munkaadójuk igényeit.

A csoport ellátogathatott Esslingenben, Tübingenben és Stuttgartban a szakképző iskolákba, ahol óralátogatáson is részt vehettek. A résztvevők számára nagyon érdekes volt az a német nyelvi óra, ahol menekült tanulók nyelvi képzése folyt. Lehetőségük volt beszélgetni a német kollégákkal is.

Üzemlátogatáson voltak a BALLUFF cégnél és tanműhelyekben jártak, valamint Baden-Württemberg tartomány Elektro- és Informatikatechnikai Képzőközpontjában, ahol a legmodernebb technikai berendezéseket csodálhatták meg.

A program nagyon kötött és feszes volt, az utolsó napon délután volt csak lehetőségük egy kis városnézésre Esslingenben. Az út során nagyon sok új ismeretre tettek szert, amelyeket kollégáikkal is megosztanak, és remélik, hogy a következő években mások is részt vehetnek majd ezen a továbbképzésen, amely egyébként 40 pontot ér.
 

Kövessen minket a Facebookon is!