Helyi hírek 2018. november 7. 11:00

Jó hangulatú lakossági fórumot tartott Balla László

Képgaléria
Jó hangulatú lakossági fórumot tartott Balla László
Zsúfolásig telt az aula a Göllesz Viktor Általános Iskolában, ahol november 6-án tartott lakossági fórumot Balla László az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője. A fórum előtt ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérésre is lehetőségük volt a körzet lakóinak. A fórumon Balla László szólt az elmúlt időszak térséget érintő legfontosabb beruházásairól, járda és útépítésekről, a közösségi rendezvényekről, amelyeket egy-egy rövidfilmmel is illusztrált. Dósai Bence kabinetvezető a körzetet a következő időszakban érintő legnagyobb beruházásról a Zöld város programról adott képekkel, vázlatokkal illusztrált alapos tájékoztatást. Csányi József polgármester a város helyzetét, az önkormányzat további fejlesztési terveit ismertette a megjelentekkel. A fórumon lehetőség nyílt a tűzifa-igények leadására is.

Balla László a fórumon elmondta, hogy körzete lakói nem csak érdeklődőek, de segítőkészek is. Nap mint nap megállítják, és elmondanak minden problémát, amit környezetükben észlelnek, köztük olyanokat is, amelyek az ő figyelmét elkerülték, pedig mindennap járja az utcákat és igyekszik mindenre figyelni. Rögtön szólnak, ha valahol úthibát találnak, amelyek javítása mindenki érdeke. De szólnak akkor is, ha gond adódik a közvilágítással, nem világít valahol egy lámpatest.

– Az emberek között élek és járok, akik úgy gondolják, hogy az esetek többségében segíteni tudok. Valószínű ennek köszönhető a bizalmuk és a megkereséseik. Ez nekem jó érzés, mert segítenek abban, hogy a felmerült hiányosságokat minél előbb ki tudjuk javítani. Az idősebb embereknek a legfontosabb a közvilágítás és az utak, járdák állapota. Ezek fejlesztésére, karbantartására az elkövetkező időszakban is komoly gondot fordítunk – tette hozzá a képviselő.

A körzetben megvalósult fejlesztésekről elmondta, hogy ebben az évben 6 helyen sikerült járdát, illetve parkolót építeni a városrészben. A közvilágítás is komoly fejlesztésen esett át a 8 új lámpaoszloppal, és hamaroson két új lámpatestet is kihelyeznek.

Összegzésében szólt arról is, hogy a közösségi kapcsolatok ápolására irányuló rendezvények egyre népszerűbbek körzetében. A Tréfás-Békás Forgatagnak, az Idősek Karácsonyának nem csak résztvevői, szereplői, hanem segítőik is az itt élők, és a Szeretetebédeket is szívesen fogadják.

– A legnagyobb beruházás a Móra utcai Óvoda átadása volt augusztusban, a másik pedig a buszállomással szemben lévő parkoló és közösségi tér kialakítása – emlékeztetett Balla László, mielőtt az elkövetkező időszak terveiről szólt. Ezek közül kiemelte a Zöld város programot, amely kétmilliárd forintból valósul meg. A körzetben történő fejlesztések költsége ebből 600 millió forint.

A hamarosan megkezdődő munkákról Dósai Bence kabinetvezető képekkel, vázlatokkal illusztrálva beszélt részletesen. Magyarázatában kiemelte, hogy a tervek felvázolásakor a látványosság és a szórakozási lehetőségek bővítése mellett a zöldfelület és a közösségi terek megnövelésére törekedtek, és figyelmet fordítottak arra is, hogy a beteg fákon kívül más fát ne kelljen kivágni. Elmondta azt is, hogy a Pázmány utca rendbehozatala nem szerepelhetett a programban, de már arra is készen vannak a tervek és az önkormányzat önerőből újítja fel.

Csányi József polgármester az önkormányzat további fejlesztési terveit ismertette a fórum résztvevőivel. Többek között beszélt az egészségügy fejlesztéséről, így az SZTK épületéről is, amelynek munkálatai gőzerővel folynak.

Annak ellenére, hogy a félegyházi kórház üzemeltetése és fenntartása a magyar államra szállt, a félegyházi önkormányzat nem mondott le arról, hogy tegyen az emberek kulturált egészségügyi ellátásáért. A kórház fejlesztése mellett ezért szeretné a képviselőtestület az SZTK régi funkcióját is visszaállítani. Előreláthatólag 2019. júniusában átadják az új egészségügyi létesítményt, ahol 9 háziorvos, 6 gyermek háziorvos, a sürgősségi háziorvosi ügyelet, a Védőnői Szolgálat, az Egészségfejlesztési Iroda, egy fogorvos és egy patika fog helyet kapni – foglalta össze a polgármester.

A résztvevők kérték, hogy a zöldhulladék szállítását oldják meg, és akkor vigyék el, amikorra meghirdették. Volt, aki azt a problémát vetette fel, hogy a vásártéren árulók komoly pénzt fizetnek a helyfoglalásért, a szolgáltatások azonban nincsenek ezzel arányban. Felmerült az a kérés is, hogy az árusoknak áramszolgáltatási lehetőséget biztosítsanak. A piaci beázásokat, a környező járdák rossz állapotát is sokan kifogásolták.

A felvetett problémákra reagálva a képviselő és a hivatal vezetői adták meg a válaszokat. A zöldhulladék szállításával kapcsolatosan elmondták, hogy valóban érzékelhető problémák vannak, éppen ezért, az önkormányzat egyelőre saját erőből oldja meg a szállítást, és rövid időn belül próbálnak megbízható, jó megoldást találni.

A vásártér fejlesztését a következő ciklusban tervezik. A közlekedésbiztonság megteremtése, és a zsúfoltság elkerülése érdekében parkolók épülnek, és áramforrásokat is kiépítenek a vásártéren. A piac körüli gondokkal kapcsolatosan Balla László elmondta, hogy a Zöld város program beruházásainak köszönhetően a legtöbb gond orvoslást nyer, sőt a Pázmány utca és az Oskola utca is megújul, valamint javítják a parkolási lehetőségeket is.    

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!