Helyi hírek 2018. november 7. 17:30

Egy újszülöttet hagytak a kecskeméti csecsemőmentő inkubátorban

Egy újszülöttet hagytak a kecskeméti csecsemőmentő inkubátorban
Egy újszülöttet helyeztek el a kecskeméti megyei kórház bejárata melletti csecsemőmentő inkubátorban november 7-én, szerda éjjel. A kisfiú jól van, egészséges, súlya 3400 gramm, 53 cm hosszú, a kórházban a Gábor keresztnevet kapta.

A baon.hu megkérdezte a kórházat, a kis Gáborról személyiségi jogok miatt nem készíthettek képeket, a cikkben szereplő fotót a kórháztól kapták.


Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház


A kisfiú kezelőorvosa nyilatkozott a baon.hu-nak

Az anya szépen ellátta, megetette, gondosan felöltöztette (sapkát is húzott a fejére) és takaróba csavarta a valószínűleg csak pár órával korábban született gyermekét, mielőtt elbúcsúzott volna tőle a babamentő inkubátornál.

– Az anya valószínűleg krízishelyzetben van, és úgy ítélte meg, nem tudja ellátni a csecsemőt, ezért döntött így. De hál’ Istennek segítséget kért, és legalább így gondoskodott erről a gyönyörű, formás babáról. Számos ok vezethet ilyen döntés meghozatalához, nem tudhatjuk, mi lehet a háttérben. Ha az édesanyának segítségre van szüksége, várjuk az osztályon! – mondta dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Újszülött és Koraszülött Osztályának vezető főorvosa.

Gábor a nevét a kórház személyzetétől kapta. Dr. Svorenj Gábor gyermekgyógyász főorvos volt éppen ügyeletben, ő vizsgálta meg a jó egészségnek örvendő kisfiút. Kelemen Edittől megtudtuk: a babán nem volt semmilyen külsérelmi nyom. Ahogy az inkubátor jelzett a portán, telefonáltak az újszülött osztályra, és már vitték is fel a csecsemőt. Gáborkának szerencsére semmi baja, az első tizenkét órája teljesen nyugodtan telt a kórházban. Már nem is kell inkubátorban lennie, kiságyából ismerkedik a nagyvilággal.


Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház


Két éve egy kislányt hagytak az inkubátorban, hat éve pedig egy életveszélyes állapotban lévő kisfiút

Hasonló eset utoljára 2016 februárjában történt. Ekkor egy egészséges kislányt hagytak a babamentő inkubátorában. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú csecsemőt a kórházban Ignácz Brigittának keresztelték el. Előtte 2012 januárjában történt szintén hasonló eset, akkor még a babamentő inkubátor a kórház Izsáki úti telephelyén volt. Ekkor egy koraszülött, 1300 grammos kisfiúra erősen kihűlt, életveszélyes állapotban találtak az intézmény munkatársai. Ő a kórházi keresztségben a Szőke Attila nevet kapta.


Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház


Hat hét után adható örökbe a csecsemőmentő inkubátorban hagyott baba

Ha a gyermek ismeretlen szülőktől származik, a hatályos jogszabályok alapján a gyámhivatal intézkedik a gyermek törvényes képviseletének rendezéséről és anyakönyveztetéséről. A gyermek részére gyámot rendel, valamint megállapítja mindazokat az adatokat, amelyekre a gyermek születésének anyakönyvezéséhez szükség van. Így a gyermek születési helyét és idejét, családi és utónevét, valamint képzelt szülőként az apa és anya családi és utónevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét.

A gyámhivatal ezt követően intézkedik a gyermek örökbe adása érdekében. A jogszabály szerint az „eljárás során nincs szükség az örökbefogadáshoz annak a szülőnek a hozzájárulására, aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel – személyazonosságának feltárása nélkül – egészségügyi intézmény által arra kijelölt helyen hagyja és hat héten belül a gyermekért nem jelentkezik”. A hat hét elteltével a gyermek örökbe adható. Az örökbefogadási eljárás során a gyermeket a kirendelt gyermekvédelmi gyám képviseli.

Az örökbefogadásra alkalmassá nyilvánított személyekről vezetett nyilvántartás alapján a területi gyermekvédelmi szakszolgálat végzi el a közvetítői tevékenységet a gyermek és a leendő örökbefogadó szülők között. Ezt követően az örökbefogadási eljárást a gyámhivatal folytatja le. Jogszabályi feltételek fennállása esetén a gyermeket a leendő örökbefogadó szülőkhöz legalább egy hónapra kihelyezi. E gondozást követően dönt az örökbefogadás engedélyezéséről. Az eljárás lezárását követően a vér szerinti szülőnek nincs lehetősége a határozatot jogorvoslattal megtámadni.

 

Kövessen minket a Facebookon is!