Egészségügy 2018. november 14. 10:00

A fokozott odafigyelést igénylő népbetegség

A fokozott odafigyelést igénylő népbetegség
Ismert egy betegség, amelynek bár nincsenek ordító tünetei, mégis képes lassan és alattomosan visszafordíthatatlan károkat okozni a szervezetben. Egy olyan civilizációs kór ez, amely ma már egyre nagyobb tömegeket érint, de megfelelő információk birtokában odafigyeléssel sok esetben megelőzhető, elodázható, vagy az időben történő diagnosztizálással jól kezelhető. November 14. a cukorbetegek világnapja. Ez alkalomból dr. Kerekes Zsolt diabetológus szakorvossal beszélgettünk.

A cukorbetegség – vagy idegen, de már a köztudatban is ismertté vált szóval diabétesz – előfordulási arányát tekintve előkelő helyet foglal el a kiemelkedően fontos és gyakori kórképek listáján, ezért a mindennapokban kellő súllyal kell foglalkoznunk vele. A szakemberek igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a problémára és arra, hogy a mind nagyobb tömegeket érintő és egyre fiatalabb életkorban megjelenő anyagcserezavar odafigyeléssel, szűrővizsgálatokkal, a rendelkezésre álló modern terápiás lehetőségekkel és életmód-változtatással hatékonyan kezelhető.


Dr. Kerekes Zsolt diabetológus szakorvos

Egyre több elhízott, cukorbeteg gyermek

A társadalmat leginkább a 2. típusú (korábbi elnevezéssel időskori, vagy nem inzulinfüggő) cukorbetegség veszélyezteti.

– A betegség lényegesen gyakrabban fordul elő manapság, mint 30 évvel ezelőtt. Ezt jól mutatja, hogy míg a 90-es években a lakosság 3-5 százaléka volt érintett, addig a mai populációban az előfordulás 8-10 százalékra emelkedett, s a diabétesz egyre hangsúlyosabb civilizációs betegséggé vált. Az előfordulás gyakorisága mellett a kórkép egyre fiatalabb életkorban jelenik meg, ma már nem ritka a 2. típusú diabétesz elhízott, túlsúlyos gyermekeknél sem. Ennek egyértelmű oka többek között az, hogy mind nagyobb kényelemben élünk. Az emberek életmódja megváltozott, a munkavégzés jellemzően nincs egyensúlyban a kalóriabevitellel, és a mozgásszegény életmód mellett az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása (pl. a chips, a hamburger, a kóla, stb.) elhízáshoz vezetnek, ami a cukorbetegség előszobája – mondta el dr. Kerekes Zsolt diabetológus.A korai felismerés esély a minőségi életre

– Az elhízás egyértelműen hajlamosít a cukorbetegség kialakulására, minden egyes kilogramm testsúlyfelesleg inzulin érzéketlenséghez, inzulin-rezisztenciához vezethet. Az inzulin a sejtek cukorfelvételét segíti, ezért a magas vércukorértékek következtében a hasnyálmirigy inzulin túltermeléssel próbálja fenntartani az egyensúlyt, ezáltal túlterhelődik, míg végül kimerül. Ezután következik a cukorbetegség második szakasza, amikor már nincs annyi élő inzulintermelő sejt, amely képes lenne ellátni a szervezet inzulin igényét.

Az első fázisban különösen, de később is igen tünetszegény a betegség. Azonban a jellemző családon belüli halmozódás, a családon belüli hasonló étkezési szokások és a túlsúlyos alkat már figyelmeztetés lehet a családtagoknak a betegség kialakulásának veszélyére. A fokozott kockázat miatt a családtagok körében ajánlott ilyenkor évente szűrővizsgálatot végezni, mert az időben kiszűrt emelkedett vércukorszint és a korai gondozásba vétel esélyt ad a minőségi élethez – tanácsolta a szakember.A véletlenszerű felfedezésig évek telhetnek el

– Sokszor véletlenszerűen, egyéb okból történő kórházi kezelés kapcsán derül fény a magas vércukor értékekre, de ilyenkor már a cukorbetegség kezdete óta akár több év is eltelhetett. Az alattomos kór sokáig nem okoz panaszokat, és amikor a drámai tünetek megjelennek (szájszáradás, testsúlycsökkenés, bőséges folyadékfogyasztás, és másodlagosan bőséges vizeletürítés), már olyan előrehaladott az anyagcsere-zavar, ameddig a tudomány mai állása és a mai egészségügyi lehetőségek mellett nem illik eljutni.

Szerencsére az ilyen előrehaladott esetek manapság egyre ritkábbak, de a lappangó betegség szűrővizsgálat nélkül sokáig észrevétlen marad. Amíg nem diagnosztizáljuk a betegséget, és nem kezdődik el a célzott kezelés, addig a háttérben lassan kialakulhatnak a nem kívánt szövődmények.


Szövődmények nélkül

– A szövődmények kialakulásáért a magas vércukorszint felelős. Az érkárosodás a vese, a szemfenék kisereit, de a nagyobb kaliberű verőereket is érinti, érelmeszesedést idézve elő, amely mellett az idegkárosodás érzészavarokhoz, valamint vérnyomás és pulzusszám szabályozási problémákhoz vezethet. A szervezet ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben csökken, s a nehezen gyógyuló sebek extrém esetben a végtag elvesztését is okozhatják.

Az időben felfedezett és megfelelően kezelt cukorbetegséggel azonban nem kell a szövődmények árnyékában élni. Az egészségügyi szakemberektől helyes étrendre, életmódra vonatkozó szerteágazó javaslatokat kaphatnak a páciensek, az átformált étrend pedig hozzájárul a túlsúly leküzdéséhez és a szénhidrát-anyagcsere rendezéséhez is.Van még mit tenni

– Dr. Kerekes Zsolt szerint rengeteg még a teendő. A cukorbeteg páciensek egy része nehezen fogadja el a cukorbetegség által megkívánt életmód váltást. Pedig a diabéteszes ember nem a kezelőorvosának tesz eleget azzal, ha számolja, mérlegeli a bevitt szénhidrát mennyiséget, hanem a saját életminőségének megőrzését szolgálja ezzel.

A diabétesz világnapja arra mutat rá, hogy a betegség egyre szélesebb körben jelen van, s alattomossága miatt óriási károkat tud a szervezetben előidézni. A betegeknek fel kell ismerni, hogy sorsuk a saját kezükben van, és életminőségük megőrzése érdekében meg kell tanulni együtt élni a cukorbetegséggel. Az egészségügyi személyzet fele arányban tud hozzájárulni az eredményekhez, a másik ötven százalék a pácienseken múlik. Megfelelő hozzáállás mellett viszont minden esély megadatik ahhoz, hogy családja körében minden cukorbeteg páciens teljes értékű, boldog életet éljen.

K. G. 

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!