Egészségügy 2018. november 16. 07:30

Nem minden megfázás influenza

Nem minden megfázás influenza
A téli időszakban rohamosan nő a felső légúti megbetegedések száma, mivel a hűvös és párás idő kedvező feltételeket biztosít a kórokozók szaporodásához, és gyengíti immunrendszerünket is. S bár leggyakrabban ezeket a fertőzéseket vírus okozza, nem minden megfázás írható az influenza számlájára. A banális náthát sok esetben mi magunk is tudjuk kezelni, hiszen a patikákban igen nagy számban állnak rendelkezésre recept nélkül kapható szerek, a súlyosabb tüneteket okozó influenzavírus ellen pedig védőoltással védekezhetünk. A megfázásos időszak könnyebb átvészelésére dr. Keserű Gabriella háziorvos adott szakszerű tanácsokat.

Szeptemberben, ahogy az óvoda, iskola kezdődik, a közösségbe kerüléssel egymást követik a felső légúti megbetegedések, amelyet sokszor a gyerekek révén a családtagok is elkapnak. Nem ritka, hogy a gyermek – különböző vírusokon megedződött immunrendszere révén – könnyebben leküzdi a betegséget, mint az a szülő, vagy nagyszülő, akinél adott esetben sokkal látványosabban alakul ki a fertőzés. Ilyenkor leggyakrabban a felső légutakat érintő megfázások fordulnak elő, amelyeknek igen nagy százalékát vírusfertőzés okozza – mondta el dr. Keserű Gabriella háziorvos.


Náthára antibiotikum?

– Általánosan elterjedt tévhit, hogy ha fáj a torkunk, náthásak vagyunk, antibiotikum kell. Az antibiotikum-használat ilyen esetekben nem csupán felesleges – hiszen a gyógyszer csak a baktériumokra hat –, de ártalmas is, hiszen a torkunkban, és a légutainkban lévő normál baktériumflórát pusztítja, csökkentve ezzel a nyálkahártya természetes védekező képességét. A vírusfertőzéseknél csak a tüneteket tudjuk csökkenteni, a betegséget a saját immunrendszerünknek kell legyőznie, ezért a hangsúly a megelőzésen van. Megelőzni pedig kétféleképpen lehetséges: védőoltással, és az immunrendszerünk támogatásával – hangsúlyozta a háziorvos.

A hétköznapi náthával szemben a védőoltás nem véd, itt a megelőzésen van a hangsúly. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, beszédkor, köhögésnél, tüsszentésnél kórokozók milliói kerülnek a levegőbe. Ebben az időszakban kerüljük el a zsúfolt helyeket, gyakran szellőztessünk, és figyeljünk az alapos kézmosásra.


A megelőzés kulcsa az immunrendszer támogatása

Immunrendszerünket és testünket kiegyensúlyozott táplálkozással, elegendő folyadékbevitellel és hetente többszöri testmozgással trenírozhatjuk, de emellett elengedhetetlen a D-vitamin pótlás is.

– Ebben az időszakban a napsugarak beesési szöge már nem elegendő ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelő állapotáért nagyban felelős D-vitamin elegendő mennyiségben termelődjön a szervezetünkben, és mivel megfelelő mennyiséget táplálkozással nem tudunk bevinni, ezért szeptember elejétől május végéig napi 2000 NE D-vitamin pótlás szükséges. A köztudattal ellentétben a C-vitaminnak nincs, a D-vitaminnak viszont bizonyítottan van immunerősítő hatása. A D-vitamin-hiány ezentúl hajlamosít a daganat kialakulásra, közismerten befolyásolja a csontanyagcserét, felel a csontritkulás kialakulásáért, valamint rontja az inzulinrezisztenciát, ezáltal a cukoranyagcserére is kedvezőtlen hatást gyakorol. A bevitelnél érdemes odafigyelni, hogy a táplálékkiegészítők általában nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű D-vitamint, egy részüknek a felszívódása is bizonytalan, és ráadásul drágák is – ismertette a doktornő, hozzátéve, hogy receptre felírva olcsóbb készítmény is kapható – javasolta a szakember.


Öngyógyítás házipatikából

– A felső légúti vírusfertőzés esetén, beleértve a szövődménymentes influenzát is, szükségtelen az első napokban orvoshoz fordulni, a betegség a házi patikában tartott, tüneti kezelésre alkalmas szerekkel, torokfertőtlenítővel, fájdalomcsillapítóval kezelhető. Ilyen esetekben segíthet a bíborkasvirág kivonata, az echinacea-cseppek, ami bizonyítottan fokozza a légúti immunvédekezést. A gyömbér jó tüneti szer a náthára, de mivel növeli a testhőmérsékletet, lázas állapotban nem javasolt a fogyasztása.

A bő folyadékpótlás, lázcsillapítás és ágynyugalom elősegíti a gyógyulást. A lázcsillapítás elve az elmúlt években megváltozott, és az orvostudomány már nem tartja szükségesnek a testhőmérséklet 38 Celsius fok alá csökkentését, hiszen a láz a szervezetnek egy olyan természetes védekező reakciója, ami mozgósítja az immunrendszert, és pusztítja a kórokozókat.



Mikor kell orvoshoz fordulni?

– Az influenzánál jelentkező magas láz veszélyes is lehet, és a legyengült immunrendszer miatt másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, ha három napon túl tartó magas láz, gennyes köpet, súlyos fokú elesettség, erős fejfájás, látászavar, fulladás, mellkasi panaszok állnak fenn, mert ezek azonnali betegellátást indokolnak – nyomatékosította a szakember.


Felkészülés az influenzaszezonra

Az influenza az évről-évre jelentkező járvány miatt nagyobb nyilvánosságot kap, hiszen terjedése révén tömegeket képes megbetegíteni, s mert bizonyos esetekben súlyos lefolyású, vagy akár halálos kimenetelű is lehet. A kiváltó vírus egy olyan sajátos kórokozó, amely folyamatosan képes változni, mutálódni, ezért az előző évi védőoltás, vagy a korábban átvészelt betegség nem véd az újabb fertőzéssel szemben.

Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás felvétele, amelyet világszerte vett minták alapján azokból az influenza kórokozókból fejlesztenek ki, amelyek az adott évben világjárványt képesek okozni. Mivel a védettség csak az adott szezonra szól, ezért a védőoltást minden évben fel kell venni. Az ÁNTSZ idén mintegy 1,3 millió térítésmentes oltást biztosít, azok pedig, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba, a háziorvosnál tudnak receptet felíratni – tudtuk meg a doktornőtől.


Kiknek ajánlott a védőoltás?

– A kockázati csoportba tartozóknak mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele, hiszen nekik kifejezett hátrányuk származik abból, ha elkapják az influenzát. Egy krónikus beteg, vagy idős egyén esetében a magas láz és az azzal járó megemelkedett pulzusszám akár szívelégtelenséget is okozhat. A járvány kimenetelének szempontjából azonban igen fontos, hogy minél többen felvegyék a védőoltást, amelynek egy további, már az egyénen túlmutató hatása, hogy a vírus az oltott egyénekben nem képes tovább szaporodni és mutálódni, így kisebb az esélye egy olyan törzs kialakulásának, amely a vírus-mutációk révén akár világjárványt okozhat – ismertette az orvos.

Az idei szezonban is jogosultak a térítésmentes védőoltásra azok, akik a fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetettek: a 60 éven felüliek egészségi állapotuktól függetlenül, bizonyos krónikus megbetegedésben szenvedők, a várandósok, továbbá akik a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek: az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók, a pedagógusok és az állattenyésztés területén dolgozók. A rizikócsoportokba tartozókról részletes információt a háziorvosok adnak, illetve a lista megtekinthető az ÁNTSZ honlapján.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!