Kultúra 2018. november 20. 16:30

Sikeres volt a IV: Kemence Fesztivál

Képgaléria
Sikeres volt a IV: Kemence Fesztivál
Sült a libacomb, startolt a libafutam, este Bunyós Pityu táncoltatta meg a főtéri sokadalmat a IV. Kiskőrösi Kemence Fesztiválon.

November 17-én a Kiskőrösi „Gondűző Borlovagrend, valamint Kiskőrös Város Hegyközsége szervezésében, a dr. Kuti Szőlészeti és Borászati Kft. Mediterrán Pincészetében megmérettek az idei újborok, ezzel kezdetét vette a 2018. évi IV. Kemencés és Gasztronómiai Fesztivál. A bortermelők az idei bormustrán 33 fehér, 17 rozé és 8 vörös borukat bocsátották szemlére. A város főterén mindeközben már kezdtek gyülekezni a futók és a kerékpárosok, akik regisztráltak a már hagyományos – hiszen második alkalommal álltak rajthoz női és férfi kategóriában, különböző távhosszúságokban – libafutamra. A szabadtéri színpadon a kiskőrösi óvónőkből álló Százszorszép bábcsoport adott elő a kicsinyeknek egy mesét, majd a Batthyány utcai óvodások csoportjai léptek – természetesen libajelmezben – színre kedves műsoraikkal.

Domonyi László polgármester üdvözlő beszéde után startpisztollyal indította útjára a futó és kerékpársport iránt elkötelezetteket. Béres Alexandra pedig közös bemelegítést tartott a futóknak.

A művelődési házban is folyt a versengés. Márton napjához és a kemencés fesztiválhoz kapcsolódóan immár másodszor hirdették meg a házi savanyúságok versenyét. Hozták is szép számmal a stelázsira az asszonyok a míves savanyított zöldségfaragványokkal megtöltött üvegeket.

A sportolók visszaérkezéséig elkészült a rengeteg kemencében sült finomság, a színpadon Nádas Anti szolgáltatta a jó ebédhez a nótás hangulatot.

A délután folyamán, több színtéren is programkavalkád várta a főtérre látogatókat. A művelődési házban Béres Alexandra aerobik, Bús Eszti jóga, Bondor Kriszta, Ferenczy Évi és Sárosi Marika alakformáló E-Fitt foglalkozást tartott, Tagai Timi preventív mozgásszervi tornával, Szabó Gabi pedig a Fritti Sport képviseletében frissítette meg az izmokat zenére végzett akrobatikus csoportos mozgással. Táplálkozási és életmód-tanácsadást tartott Szlávik Kupán Emese dietetikus, a legkisebbeket pedig csillámtetoválási lehetőség várta.

Csipak István mindeközben élménybeszámolót tartott a 18 mérföldes New York-i maratoni felkészítőjéről.

A szabadtéri színpadon sem állt meg az élet. A Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar adott ízelítőt repertoárjából, majd a Szivárvány Néptáncegyüttes tagjai perdültek-fordultak a deszkákon pár igazán vérpezsdítő tánc erejéig.

A megáldott bor gyógyító hatásában hittek eleink, most felelevenítve a régmúlt hagyományát, Kecskeméti Pál evangélikus lelkész, Pénzes Péter református lelkipásztor, Czele József római katolikus káplán, valamint Győri Gábor baptista lelkipásztor áldotta meg az újborokat.

A Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Parancsnokság nemrégiben új tűzoltóautót vásárolt az önkormányzat segítségével. Az egyházi méltóságok által a fesztiváli napon megáldott és felszentelt új tűzoltófecskendő beszerzése során végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként „Kiskőrösért Emléklapot” adott át Jancsovics Zsoltnak, Domonyi László polgármester.

A Libafutam eredményhirdetése után a savanyúság-szépségversenyre benevezettek is átvették jutalmukat, majd ismét a szórakozás vette át a terepet. Kothencz Lali és Nádas Anti mellé Bunyós Pityu is megérkezett, akik hamar táncra perdítették a kissé már csípős novemberi estében a főtéri sokadalmat.

A fesztivál kísérő programjai is sikeresnek bizonyultak. A Kiskőrösi Szlovák Szervezet a Pátriában tartott finom libalakomát, amelynek kezdetén Pohankovics András alpolgármesternek „Emlékplakettel” köszönte meg Gmoser Györgyné elnök a szlovákság érdekében végzett többéves segítő tevékenységét.

A kiskőrösi hőlégballonosok találkozója is frenetikusra sikeredett, több alkalommal is átröpültek lassú méltósággal a város felett a levegő óriás urai.

Összességében igazán jól sikerült a IV. Kiskőrösi Kemencés és Gasztronómiai Fesztivál, amelynek alapötletét Rózsa Tibor kiskőrösi kőfaragó vállalkozó adta azzal, hogy kemencés barátaival és az önzetlen támogatók segítségével megépítette a főtér mellett a város négytorkú kemencéjét.

Az esemény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.
 

Kövessen minket a Facebookon is!