Gazdaság 2018. november 23. 07:30 Forrás: Infostart

Hazavágta a gabonakereskedelmet a csapadékhiány

Hazavágta a gabonakereskedelmet a csapadékhiány
A szárazság alaposan megnehezítette az idei évben a hazai gabonatermesztők és kereskedők dolgát. A Duna alacsony vízállása ugyanis ellehetetleníti a magtárakban álló gabona elszállítását. Bár a kereslet élénk, az ügyleteket csak későbbi elszállítással lehet megkötni.

A Duna alacsony vízállása megakasztotta a gabonakereskedelmet - Fotó: Balogh Zoltán - MTI

A hónapokon keresztül tartó csapadékhiány nagyban befolyásolta az értékesítést. A hazai gabonakészlet jelentős része ugyanis általában a Dunán hagyja el az országot. Idén azonban az extrém szárazság okozta alacsony vízállás miatt a hajóforgalom gyakorlatilag megbénult a közelmúltig.

Nyár óta nem hagyta el uszály gabonával megrakva az országot a Dunán keresztül. Mindez elsősorban a rendelkezésre álló raktárkapacitás korlátai miatt okoz problémát, mára ugyanis a Duna mellett található összes raktárat kibérelték, a búza- és kukoricatermés jelentős része még mindig a gazdáknál van. Ennek következményeként a kereskedők nem elszállítással vásárolnak, míg a gabona tárolásának gondja a termelőkre marad. De a termelőknek legalább nem áll pénzük a készletekben. A kereslet ugyanakkor még így is élénk.

A szállítmányokat közúti fuvarozókkal 15-20 százalékkal drágábban lehet csak elszállíttatni, ami nem minden esetben kifizetődő. A kilátások ugyanakkor nem túl rózsásak: bár a napokban volt némi csapadék, ez a Duna vízállásában érdemi változást eredményezett. A folyami kereskedelem megindulására még több hónapot kell várni, a készletekben pedig legkorábban a jövő év tavaszán állhat vissza az egyensúly. Ezzel együtt az árak is emelkednek.




 

Kövessen minket a Facebookon is!