Helyi hírek 2018. november 26. 07:30

Idegennyelvi szakmai délután a Móra Ferenc Gimnáziumban

Képgaléria
Idegennyelvi szakmai délután a Móra Ferenc Gimnáziumban
Az idegen nyelv ismerete minden magyar fiatal számára létszükséglet, hiszen 2020-tól a felsőoktatásban már nemcsak kimeneti (diplomaszerzési), hanem bemeneteli, azaz felvételi előírás lesz a nyelvvizsga, vagy az emelt szintű érettségi. A Móra Ferenc Gimnázium – csatlakozva a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott „Nyelvtanulással a boldogulásért” EFOP-3.2.14-17. 2017-00001 kódszámú projektbe – november 22-én egy szakmai műhelymunkának adott helyet.

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a három évig tartó támogatott projekt keretében budapesti ELTE nyelvszakos hallgatók segítenek a gimnázium tanulóinak nyelvtudásuk alakításában, nyelvi kompetenciáik fejlesztésében, valamint abban, hogy a középfokú tanulmányuk végéig középfokú nyelvvizsgához (vagy azzal egyenértékű emelt szintű érettségihez) jussanak. Az órák sikerét növeli, hogy az ELTE-s „kistanárok” életkorban, érdeklődésben közel állnak a diákokhoz.

Ennek a programnak a keretében adott helyet a Móra Ferenc Gimnázium egy szakmai műhelymunkának az ELTE tanáraival, ahol Dóczi Brigitta, az ELTE Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének egyetemi adjunktusa előadásában a szókincs szerepének megkérdőjelezhetetlenségét hangsúlyozta.

– Mindannyian tudjuk, hogy a nyelvtanulásban a szótanítás, szótanulás egyre nagyobb teret kap, ezért a nyelvórákon a szókincs-elsajátítás komplex természetéből adódóan a tanároknak fontos tisztában lenniük azzal, hogy hogyan is tanulunk szavakat, és mit is jelent az, hogy tudunk egy szót.

Dóczi Brigitta azt is kiemelte, hogy a 21. századi pedagógia újításai szintén változtatásra késztetik a tanárokat. A különböző technológiai eszközök, az okostelefonok és tabletek elősegítik a diákok interakcióját, és teret adnak az alternatív gondolkodásnak mind a tananyag elérésében, mind pedig a feldolgozásban.

A program második részében Price Beatrix, az ELTE Angol Nyelvpedagógiai Tanszékének nyelvtanára „Kreatív óravezetés, változatos munkaformák az idegennyelv-oktatásban” címmel vezetett foglalkozást.

A továbbképzés e részében a tanárok diákokká váltak, s maguk próbáltak ki olyan módszereket, ahol a kreativitás, együttműködés, partnerség fontos szerepet játszik, s amelyek hozzásegítenek az élményalapú idegen nyelv tanításához.

A rendkívül hasznos szakmai délutánon meghívott vendégként részt vettek a vonzáskörzetben tanító általános iskolai nyelvszakos tanárok is.


Dobó Aliz német nyelvtanár, projektkoordinátor

Fotó: Móra Ferenc Gimnázium
 

Kövessen minket a Facebookon is!