Közélet 2018. november 24. 06:30

Megyei Prima-díjas lett Csontos Piroska

Megyei Prima-díjas lett Csontos Piroska
Csontos Piroska kiskunfélegyházi atléta, paralimpikon, ifj. Kunhegyesi Ferenc kiskőrösi festőművész, és Gerhát László kecskeméti zongoraművész, karmester vehette át péntek este a három megyei Prima-díjat a Four Points by Sheraton Hotel dísztermében rendezett exkluzív gálaesten. A negyedik elismerést a közönség szavazatai alapján Zsigóné Kati kecskeméti népi iparművész kapta. Különdíjban részesült Lezsák Sándor lakiteleki költő, drámaíró. Az erkölcsi elismerésen túl a megyei Prima-díjak mellé 1-1 millió, a Közönségdíj mellé pedig félmillió forintnyi pénzjutalom is társul.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Bács-Kiskun Megyei Szervezete idén 14. alkalommal adta át az országos Prima Primissima mintájára a megyei Prima díjakat. A kitüntetés célja, hogy a térségben is méltó elismerésben részesüljenek a tudomány, a művészet, a kultúra és a sport azon kiemelkedő teljesítményt nyújtó helyi tehetségei, akiknek tevékenysége, munkássága kifejezetten példaértékű eredményeket mutat fel - adta közre a hiros.hu

A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. A helyi vállalkozók gyorsan ráébredtek a megyei Prima díjak fontosságára, és készséggel álltak a kezdeményezés mögé a felajánlások tekintetében is, hiszen a díjakkal járó pénzbeli elismerés a térségben működő helyi vállalatok és vállalkozók támogatásaiból tevődik össze. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség, illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategória-győzteseket.

A 10 kategória valamelyikében az adott évben az ő tevékenységüket tartotta saját közösségük követendő példának és mintának, akik teljesítményére húzóerőként tekinthet egész társadalmunk. A VOSZ megyei elnöksége szakmai zsűri bevonásával dönti el, hogy ki lesz az adott évben a 10 kategória győztese közül a 3 Prima díjas és a széles nagyközönség online szavazás útján (www.primadij.hu) választhatja ki kedvencét, aki a Közönségdíj büszke tulajdonosa lesz. A rangos díjak átadására minden év novemberében egy nagyszabású Prima díjátadó gála keretein belül kerül sor, ahol méltó körülmények közt ünneplik az adott év díjazottjait.

A megyei Prima elismerés egyedülálló hozzájárulást jelent kulturális sokszínűségünk megőrzéséhez. Nagyszerű érzés évről évre szembesülni azzal, milyen kiváló utánpótlással rendelkezik a térség tudományos, kulturális és sport élete. Fontos, hogy évről évre kiemeljük és a széles közvélemény számára is megmutassuk, kik azok, akik maradandót alkottak az elmúlt időszakban – fogalmaztak a szervezők.


Megyei Prima díjban részesültek:

Csontos Piroska (PIRÓ) – atléta, paralimpikon, Kiskunfélegyháza - a Magyar sport kategória győztese

Csontos Piroskával készített interjút a Kecskeméti Televízió. 


Kiskunfélegyházán született 1994-ben. Hétévesen kezdett rendszeresen sportolni. Az általános iskolai évek során 12-szeres magyar bajnok lett atlétikában. Paralimpiai versenyzőként a kecskeméti KARC Klub sportolója. Kedvenc számai: távolugrás, 100, 200 és 400 méteres futás, emellett hófutó versenyeken is indul. 2013-ban a dél-koreai 10. Speciális Téli Olimpiai világjátékokon hófutásban  I. helyezést ért el. Első Európa-bajnoki címét 2014-ben, Hollandiában szerezte. 2015-ben, Ecuadorban 200 méteren világcsúcsot ért el kategóriájában. 2016-ban, Rio de Janeiroban a Paralimpián 400 méteres síkfutásban, legjobb magyarként, 6. helyezett lett. 2017-ben, Prágában a 4x400 méteres váltó tagjaként fedett pályás világcsúcsot ért el. Tagja a 2020-as tokiói Paralimpiára készülő magyar olimpiai csapatnak.


Ifj. Kunhegyesi Ferenc – festőművész, Kiskőrös - a Magyar képzőművészet kategória győztese

Az Ifj. Kunhegyesi Ferenccel készült interjú itt nézhető meg. 


Négygyermekes, tradicionális, lovári nyelvet beszélő család első gyermeke. Fiatal korától kezdve érdekelte a tánc és a képzőművészet. Az ezredfordulón festészeti tanulmányokat folytatott Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész irányításával. Megszerzett tudását használva, érzéseit, gondolatait grafikákban és festményekben tárja a világ elé. Képzőművészként több mint húsz éve alkot. Kiállításaival, oktató tevékenységével a roma kultúrát közvetíti, átörökíti a hagyományokat. 2011-ben alapító tagja lett a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesületnek, 2012-től tervezi és kivitelezi a kiskőrösi Petőfi Szilveszter színházi előadásainak díszleteit. Művei a Kiskőrösi Értéktár részét képezik. A roma gyermekek között folytatott képességfejlesztő munkájáért és művészeti tevékenységéért megkapta a Kiskőrös Város Kultúrájáért kitüntetést.


Gerhát László – zongoraművész, karmester, Kecskemét - a Magyar zeneművészet kategória győztese

A zenei alapismereteket a kecskeméti Kodály Iskolában szerezte meg. Felsőfokú zenei tanulmányait a Zeneakadémia Budapesti Tanárképző Intézetében folytatta, ahol előbb tanári oklevelet, majd zongora művész-tanári diplomát szerzett. Ezután karmesterképzőt végzett Gál Tamás és Lukács Ervin irányításával. 1989-ben zongoratanárként és korrepetitorként visszatért egykori kecskeméti iskolájába. 2009-től a zeneművészeti szakközépiskolai terület szakmai irányítója. 1996-ban újjászervezte a válságos időszakot maga mögött tudó Kecskeméti Szimfonikus Zenekart. Vezető karmesterként olyan szintre emelte az együttest, hogy ma már a nemzetközi hangversenyélet neves művészei is szívesen lépnek fel velük. Gyakran tart a zenekarral ismeretterjesztő előadásokat is. Több fővárosi zenekarnál volt vendégdirigens, zongoraművészként pedig a mai napig színpadra lép. Presbiterként aktív szerepet vállal Kecskemét evangélikus gyülekezeti életében. 


Közönségdíjban részesült:

Zsigóné Kati – népi iparművész, Kecskemét - a Magyar népművészet és közművelődés kategória győztese

A Zsigóné Katival készült interjú itt nézhető meg. 


A hímestojás-díszítés kapcsán nemzetközi hírnevet szerzett kecskeméti alkotó 1993 óta szerepel rendszeresen a médiában. A népi művészetek nyolc ágát műveli: a tojásdíszítés mellett kazettás mennyezetet fest; üveget ikonokkal díszít; népi bútorokat fest; hímzett terítőket, blúzokat, mellényeket készít; tányérokat, vázákat fest és karcol; falat díszít. 2009-ben Dubaiban a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választották. Hímes tojásaiból kiállítása nyílt Kecskeméten kívül Brüsszelben,  Dubaiban. Herenden a herendi porcelánokkal együtt állították ki alkotásait. Hímestojás-festést tanít, előadásokat és bemutatókat tart. A hímes tojás és a húsvét témakörében több könyve jelent meg magyar és német nyelven. Sajátkezűleg rajzolt mintakincs gyűjteményében közel 3500 tojásfestő minta és egyéb népi motívum található. 2018 húsvétjára elkészítette az Ország hímestojását. Munkásságát idén az Év kecskeméti mestere díjjal ismerték el.


Különdíjban részesült:

Lezsák Sándor – költő, drámaíró, Lakitelek - a Magyar irodalom kategória győztese

Lezsák Sándor is nyilatkozott a Kecskeméti Televíziónak. 


Az irodalmi életbe az 1970-es években kapcsolódott be, 1979-ben megszervezte a fiatal írók lakiteleki találkozóját  Első verseskötetete 1983-ban jelent meg Békebeli éjszaka címmel. 1984-től a Magyar Írószövetség tagja. Első drámája Nyolcvan vödör levegő címmel 1988-ban jelent meg nyomtatásban. Politikai pályafutása mellett is az irodalom aktív művelője maradt. 1993-ban dalszövegeket írt Szörényi Levente: Atilla – Isten kardja című rockoperájához. Az utóbbi egy évben három kötete jelent különböző műfajokban: Misi, a puska és a lódenkabát címmel verseskötete, Atilla fia, Csaba királyfi című színműve, válogatott írásait pedig A rozsdás kések ellenében címmel adta közre. 2018-ban József Attila-díjjal ismerték el irodalmi munkásságát.

 




A megyei Prima-díj átadásával párhuzamosan a VOSZ a megyei év vállalkozója elismeréseket is átadta.

ÉV VÁLALKOZÓJA díjak:

Átadó: Weninger Richárd és Ádám Imre

Az Év Menedzsere – H. Szabó Sándor, tulajdonos, ügyvezető - Autóflex-Knott Kft., Kecskemét

Az Év Vendéglátója – Csőszi Attila, tulajdonos, ügyvezető – Spaletta Étterem és Sörház, Kecskemét

Az Év Agrárvállalkozója – Pozsgai Imre, tulajdonos, ügyvezető – LACTOGEN Kft., Baja

Az Év Elektromos Kivitelezője – Gál Imre, egyéni vállalkozó, Orgovány

Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásáért Díj – Simó Mihály, tűzoltó főtörzsőrmester

Életműdíj – Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója


A további 2018-as kategóriagyőztesek:

Danyi Judit – színművész, Kecskemét - Magyar színház- és filmművészet


Színészi karrierje a filmvásznon kezdődött, színpadon harminc éve szerepel. Pályáján a drámairodalom nagy nőalakjait volt alkalma eljátszani Opheliától a Kaméliás hölgyig, Mirandolinától Elmiráig, megszemélyesítette Molnár Ferenc Mimáját és Anniját, Csehov Olgáját és Jelena Andrejevnáját. 1998-ban érkezett Kecskemét városába Tasnádi Csaba invitálására a Királyasszony lovagjába, a királynő szerepére. Szintén közönségsikert aratott, mint a Vágy a szilfák alatt Abbie-je, a Jövőre veled itt Dorisa, a Figaro házasságában Susanne, a Bánk bánban pedig előbb Melinda szerepében, majd Gertrudisként. Számos elismerésben részesült, 1999-ben Radó-díjat, 2000-ben Domján Edit-díjat, 2015-ben Magyar Arany Érdemkeresztet kapott. Öt alkalommal lett a kecskeméti színházban az évad színésznője. Elnyerte Kecskemét legrangosabb kulturális díját, a Katona József-díjat is.


N. Kovács Zita – művészettörténész, főmúzeológus, Baja - Magyar tudomány

1996 óta a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet művészettörténész muzeológusa. Szakterülete a 19-20. századi és kortárs Bács-Kiskun megyei képzőművészet. Tudományos publikációi Bács-Kiskun megye képző- és iparművészetéhez, az 1930-40-es évek magyar műgyűjtésének történetéhez, a kortárs magyar képzőművészethez, Nagy István, Thorma János és Berki Viola művészetéhez kapcsolódnak. Tagja a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társaságnak, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesületnek, kecskeméti és bajai művészeti egyesületeknek. 2011-től a bajai Türr István Múzeum igazgatója. Tudományos tevékenysége és intézményvezetői teendői mellett a közművelődés és a múzeumpedagógia terén is rendkívül aktív munkát végez: országos és nemzetközi képzőművészeti tárlatok, múzeumpedagógiai programok szervezése kötődik nevéhez. Baja város kultúrájáért kitüntető díjjal 2015-ben ismerték el tevékenységét.


Kiss Róbert – középiskolai mestertanár, Kecskemét Magyar oktatás és köznevelés

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium matematika-informatika szakos tanára, 2015-től mestertanár. 2008-tól a nevéhez kapcsolható a robotika oktatásának gimnáziumi kiépítése, valamint -népszerűsítő munkájának köszönhetően ennek országos elterjesztése. Egy főiskolai jegyzetet, két elektronikus tankönyvet és egy példatárat írt a témában. 2010-től a robotika oktatásának népszerűsítésére elindított egy robotprogramozó versenyt a közoktatás 5-8. évfolyamos diákcsapatai számára, valamint társszervezőként, a Neumann János Egyetemmel, a középiskolai korosztály számára. Ezek a versenyek, a jelentkezők számát tekintve, 2018-ban már a legnagyobb hazai szervezésű robotikaversenyek közé tartoztak. Diákcsapataival több robotikaverseny világbajnoki döntőjén is sikerrel képviselte Kecskemétet és az országot (Katar, 2015; Costa Rica, 2017). A 2019-es World Robot Olympiadvilágbajnoki döntő nemzetközi szakmai előkészítő bizottságának vezetője szakértője. Tehetséggondozó és tudománynépszerűsítő tevékenységéért több országos elismerést is kapott: A Nemzet Tehetségeiért díj (2013), Tarján Rezső díj (2014), Mester-M díj (2016). 


Borbély Lajos – építész, Kecskemét - Magyar építészet és építőművészet

A Bács-Tér Építésziroda ügyvezetője, vezető tervezője. Megyei főépítészként, tervező építészként, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnökeként évtizedekig szolgálta az építészet ügyét. Harminckét évig volt megyei főépítész, ebben a minőségében az épített környezeti tájelemek megvédését tekintette fő feladatának. Sokat tett a megye terület- és településrendezése, valamint a helyi építésztársadalom elismertetése érdekében. Kezdeményező szerepet játszott a hajósi pincefalu, a hajósi érseki kastély megmentésében és az apostagi zsinagóga felújításában. A megyében több helyen nyújtott szakmai segítséget a településképi arculati kézikönyvek elkészítéséhez. Tevékenysége az építészet elismertségét erősítette a kecskeméti és megyei közgondolkodásban. Munkásságát 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el.


Balogh Andrea Johanna - egészségügyi szakújságíró és menedzser, kommunikációs szakértő, Kecskemét - Magyar sajtó

Szakújságíróként, rovatvezetőként, key account menedzserként 2000-2004 között rendszeresen közölt írásokat a nyomtatott sajtóban az egészségügy aktuális kérdéseiről. Rendező-szerkesztőként 38 filmet készített eddig egészségügyi témakörökben, amelyeket számos televíziós csatorna műsorára tűzött a Duna Tv-től a regionális televíziókig. 2004-ben indította egészségügyi műsorát Gyógyhatás címmel, melyben minden héten elismert szakemberekkel beszélgetett a különféle betegségek megelőzéséről, kezelési lehetőségeiről és a rehabilitációról, továbbá a helyes életmód lelki-testi összetevőiről. 2004-től az Országos Onkológiai Intézet sajtókommunikációs vezetője volt és kiemelten foglalkozott a rosszindulatú daganatos betegségek gyógyítását kísérő hatékony kommunikációval, a hiteles információk széleskörű terjesztésével a lakosság felé. Előadásokat tart és tudományos írásokat is megjelentet az egészségügyi kommunkációról, szakterülete és kutatási területe az orvos-beteg kommunikáció az onkológiai ellátásban. Jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri sajtófőnökeként dolgozik. Családjával Kecskeméten él, 2017-ben az Újkollégiumban konferenciát szervezett nagyapja, dr. Balogh László református esperes születésének 100. évfordulójának emlékére, akiről emlékkötetet is megjelentetett.

Fotók: hiros.hu

Kövessen minket a Facebookon is!