Helyi hírek 2014. augusztus 5. 10:40 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Új hőkamerát kapott a megyei katasztrófavédelem

Új hőkamerát kapott a megyei katasztrófavédelem
A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat a napokban vette át a megyei igazgatótól azt az új hőkamerát, amit kifejezetten tűzoltói igénybevételre fejlesztettek ki.

A hőkamera nagy mértékben segíti a tűzoltókat a füstben való tájékozódásban, eltűnt ember felkutatásában és az izzó, nehezen megközelíthető helyek, tárgyak feltárásában. A kamerát a megyei igazgatóságnak a központi beszerzés keretén belül, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság biztosította.

A hőkamera keresési és mentési akciók, valamint a tűzoltás segítségére szolgál, amikor a világítás hiánya vagy a füst miatt rosszak a látási viszonyok. A hőkamera igen széles körben nyújt segítséget a tűzoltóknak. Meggyorsítja a tűzfészek helyének meghatározását, forró helyek azonosítását, személyek keresését és kimentését, a tűz helyének azonosítását, valamint a be- és kijárati, szellőztető helyek megtalálását.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat - a megye egész területére kiterjedő beavatkozási területtel rendelkezik - feladatai közé tartozik a tűzoltásvezetőnek történő segítségnyújtás, illetve kiemelt tűzesetek, káresetek alkalmával a beavatkozás irányítása. Tagjai mind magas szintű szakmai képességgel és több (évtizedes) éves beavatkozói múlttal rendelkeznek.

Fotó: Kovács Andrea tű. hadnagy
 

Kövessen minket a Facebookon is!