Sport 2018. november 29. 07:30

Csontos Piroska: a Príma-díj erőt ad

Csontos Piroska: a Príma-díj erőt ad
Nehéz, sérüléssel és műtéttel tarkított időszakon van túl Csontos Piroska paralimpikon, a megyei Príma-díj idei győztese. Műtét miatt a 2017-es esztendő végét kihagyó sportoló idén új egyesülethez, a kecskeméti KARC Klubhoz igazolt, a tavalyi szezon óta pedig Nagy Viktor személyében új felkészítő edzővel készül. A rehabilitációt követően az idei esztendőben fokozatosan javultak Piroska eredményei, távolugrásban egyéni csúcsot döntött, 400 méteres síkfutásban pedig megközelítette legjobbját. A megyei Príma-díjat a para-atlétikában elért eredményei elismerésének tekinti, elmondása szerint az edzéseken még nagyobb erőbedobásra sarkalja.

Csontos Piroska 1994-ben született Kiskunfélegyházán, hétévesen kezdett el rendszeresen sportolni. Akkor nevelőedzője, Papp Elemér unszolására tizenévesen került a félegyházi Jogging Plus Egyesülethez, ahol hosszú éveken át Kornokovics Györgyi edzette. Az atlétikán belül távolugrásban, 100, 200 és 400 méteres síkfutásban, váltóversenyben és hófutásban ért el komolyabb eredményt. 2013-ban a dél-koreai 10. Speciális Téli Olimpiai világjátékokon hófutásban aranyérmes lett, első Európa-bajnoki címét 2014-ben, Hollandiában szerezte. 2015-ben, Ecuadorban 200 méteren világcsúcsot ért el kategóriájában. 2016-ban, Rio de Janeiroban a Paralimpián 400 méteres síkfutásban, legjobb magyarként, 6. helyezett lett. 2017-ben, Prágában a 4x400 méteres váltó tagjaként fedett pályás világcsúcsot futott. Tagja a 2020-as tokiói Paralimpiára készülő magyar olimpiai csapatnak.

Elmondása szerint már a megyei Príma-díj jelölést is nagyon megtiszteltetőnek tartotta, nem gondolta, hogy nyerhet. A díjat hosszú évek kemény munkája előzte meg. Nagyon sokan drukkolnak neki és bíztatják, további célok elérésére buzdítják. Tervei között szerepel, hogy 2019 elején a fedett pályás magyar bajnokságon az egészséges versenyzők között is elindul, amit jó felkészülésnek tekint a jövő évi dubai világbajnokságra. Egy sikeres esztendő egyúttal a 2020-as tokiói paralimpiai részvételét is megalapozhatja.

G. Z.



 

Kövessen minket a Facebookon is!