Helyi hírek 2018. december 16. 16:00

Idejében kigyúrták a mézeskalács tésztát

Idejében kigyúrták a mézeskalács tésztát
Kis odafigyeléssel a kellemest a hasznossal összekötve, az ünnepek alatt is megőrizhetjük alakunkat. Ezt vallja Nemcsok Dorina (25), aki amellett, hogy vitaminboltot üzemeltet és akrobatikus rock and roll-t oktat, az egészséges karácsonyi ételek elkészítésére is odafigyel. Párjával, Harmai Tiborral (24) ilyenkor azért a süteményeket sem vetik meg és a nagymama főztjét sem hagyják ki a menüből.

Amint azt már sokan tapasztalták, nehéz összeegyeztetni az egészséges életmódot az ünnepi fogásokkal. Ha nem figyelünk oda, akkor a nem kívánt kilók is könnyedén felszaladhatnak, amelyek leküzdése a későbbiek során bosszúságot okozhat. Megfelelő körültekintéssel természetesen egyensúlyban tartható az ünnepi menü és az egészséges életvitel – tette hozzá Dorina.

– Hogyan készültök az ünnepekre?

– Egész évben igyekszünk odafigyelni az egészséges, tudatos táplálkozásra, mivel a testépítésben hobbi szinten is fontos a kinézet, az izomzat tónusossága és a viszonylag kevés zsírréteg. Noha, ez nem jelenti azt, hogy soha nem eszünk csokit, vagy süteményeket, de amikor lehetőségünk van rá, akkor én sütök egészséges alapanyagokból. Ugyanolyan finom sütit készítek, mint a kevésbé egészséges társaik és sokszor nem is tart a megvalósításuk 10 percnél tovább. A karácsony természetesen a kiadós ebédekről, vacsorákról, valamint az utánuk következő desszertekről szól. A szülők és a nagyszülők imádnak sürögni-forogni a konyhában és természetesen ilyenkor mi is eszünk a klasszikus ételekből, hiszen szeretettel tálalják elénk.

– Milyen ételek kerülnek az asztalra?

– Hetekkel karácsony előtt elkészítem az ünnepi süteményeket, a mézeskalácsot és a bejglit. Reform lisztet használok, ami diétába, életmódváltásba is beilleszthető, sokszor még finomabb is, mint a hagyományos társai. Előnye, hogy mire odaülünk a karácsonyi asztalhoz, már nem vagyunk kiéhezve a karácsonyi süteményekre, hiszen már hetek óta ezt esszük, így kordában tartjuk étvágyunkat.

– Hogyan tartjátok magatokat formában az ünnepek alatt?

– A sport mindkettőnk életében nagyon fontos, mentálisan és fizikailag is. Kikapcsol, és nem csak fizikai, hanem szellemi síkon is fittebbek és egészségesebbek vagyunk tőle. A látványos fejlődés - amit ezzel a sportággal el lehet érni - hihetetlen önbizalmat és magabiztosságot ad. Ez mindkettőnknek rendkívül fontos, igyekszünk fenntartani, az ünnepek alatt két napnál többet nem hagyunk ki az edzésekből. A karácsony ettől függetlenül a családról és az irántuk érzett szeretetről, háláról szól. Szerencsére nálunk még megvan ennek a hagyománya, így mi csak élvezzük a szeretetteljes légkört, ami körbe vesz. Inkább eggyel kiengedjük az övet a nadrágon.

G. Z.



 

Kövessen minket a Facebookon is!