Egészségügy 2018. december 1. 16:00

Téli szépségápolási trendek

Téli szépségápolási trendek
Már az ókori Egyiptomban is használtak különféle szépítő eszközöket, eljárásokat az emberek, és ez a mai, tökéletességre törekvő világunkban sincs másként. Bár évezredek teltek el, valójában csupán az eszközök és az alapanyagok változtak.

Nagy Katinka kéz- és lábápoló, műkörömépítő szerint a hideg, változékony időjárás beköszöntével különösen fontos a mindennapos, rendszeres kézápolás, és ehhez minden szükséges alapanyag rendelkezésünkre is áll. A C- és E-vitamin, illetve a kollagén segíti a repedezett bőr regenerálódását, fiatalon tartását, de az otthon található alapanyagokból is készíthetünk hatékony pakolást, ápoló kencét. Kiválóan alkalmas erre például az antibakteriális hatású méz, amely gyorsabbá teszi a sérülések gyógyulási idejét és nem utolsó sorban ápol, energetizál. A szakember kihangsúlyozta, hogy érdemes a kézbőrünket is rendszeresen radírozni, amivel eltávolítjuk az elhalt, elöregedett bőrréteget, ezzel is serkentve a bőr újra-képződését, szépülését. Ha egy kis kényeztetésre vágyunk, de nincs kedvünk otthon pepecselni a kivitelezéssel, lehetőségünk van ellátogatni kézápoló szalonba, ahol igénybe tudunk venni számos kezelést, de talán a legelterjedtebb a paraffinos kezelés, ami után garantált a siker. A szakember szerint az összes kezelés kulcsa az, hogy rendszeresen végezzük el. Így garantált a szép, sima, fiatalos kézbőr.



Nem csak a bőrünk, hanem a szépen rendben tartott körmünk is hozzátesz a megjelenésünkhöz. A téli évszakokra jellemző körömszínek a barna, a bordó, a nude, vagyis a természetes színárnyalatok, de az örök klasszikus, a francia manikűr ilyenkor is hódít. Az év végi ünnepek idején pedig a visszafogottabb vendégek közül is könnyebben vállalkoznak a csillámos, strasszos, bátrabban díszített manikűrre.   


Csehné Sipos Klára fodrász szerint a haj védelméről sem szabad elfeledkezni a hidegben. Szerinte, amikor az időjárás hidegre, nyirkosra fordul, mindenképpen érdemes jól szellőző, laza sapkát viselni, ugyanis a fejbőr a szoros fejfedőtől könnyen zsírosodik. Ha kevés az ásványianyag-bevitel, hajunk töredezetté, fénytelenné válik. Ezért is érdemes odafigyelni ezek pótlására. Hajunk külső ápolására a drogériákból, szaküzletekből könnyen beszerezhetünk hajvégápolókat, de gyógynövényes pakolásokkal, öblítésekkel is sokat tehetünk hajunk és fejbőrünk egészségéért. Kiválóan alkalmas a zsíros haj, fejbőr kezelésére a citromfű, illetve a kamilla leforrázott virágzata. A korpás fejbőr ellensége a csalán és a kakukkfű. Hajhullás esetén érdemes kipróbálni a csalán forrázatát, de a ricinusolaj is csodákra képes.



Klára meggyőződése, hogy a nők mindig szeretnek megújulni, így akinek göndör a haja, de egyenest szeretne, megoldás lehet számára a keratinos hajegyenesítés. Ezzel az eljárással 3-4 hónapos időtartamra egyenes, könnyen kezelhető hajat kaphatunk. A szaküzletekben kapható lakossági és professzionális pakolásokat akár minden hajmosás után alkalmazhatjuk, de a speciális anyagigényeket a szakember tudja eldönteni.

Ami az aktuális trendeket illeti, Kláránál például az ombre nevű átmenetes festési mód, és a természetes hatású balayage stílus a különösen népszerű. Az ünnepek közeledtével a vendégek leginkább az alkalmi fonásokat, berakásokat kérik, az idősebb korosztály körében pedig az éles vágásokkal kivitelezett fazonok hódítanak. Minden esetben mérlegelni kell a vendég arcformáját, stílusát, karakterét, hogy a hozzáillő összhatást érjük el – hangsúlyozta Klára.


Bata Olga kozmetikus arcbőrünk ápolásával kapcsolatban látott el bennünket jó tanácsokkal. A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője és a kinti-benti hőmérséklet közötti különbség ugyanis megviseli bőrünket, csökkentve annak nedvességtartalmát. A bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, ellenállóképessége csökken, fokozódhatnak az ekcémás, rozáceás panaszok. Fontos a mindennapi hidratálás, és bánjunk csínján a forró vízzel és a szappannal – szól a jó tanács. Fontos továbbá, hogy védekezzünk a szél, a hideg ellen kesztyűvel. A szakember szerint fontos ilyenkor a D-vitamin pótlás is.



Az innovatív, korszerű technológiát alkalmazó kozmetikai gépekkel a kezelés hatékonysága növelhető. Számos lehetőség közül választhatunk, figyelembe véve a bőrünk állapotát és nem utolsó sorban a pénztárcánk adta lehetőségeket. Elterjedt kezelés a tűs és a tű nélküli mezoterápia, amelyet többek között a laza, megereszkedett bőr feszesítésére, fiatalítására, a pattanások után visszamaradt hegek halványítására, pigmentfoltokra, striák kezelésére alkalmaznak. Ezek a luxuskezelések nagyobb városok kozmetikáiban elérhetőek.

Az arctisztítás az arcápolás alfája és ómegája, amely előkészíti a bőrt az ápolásra. Az egészséges és ragyogó bőr eléréséhez éppen ezért pont olyan fontos a megfelelő arctisztítás, mint az ideális krémek használata. Csupán vízzel lemosni az arcot már régóta nem elég!

A szakember szerint a már kialakult mély ráncok ellen nem sokat tehetünk otthoni házipraktikákkal, de ha időben elkezdünk odafigyelni, nagyon sok lehetőség áll előttünk. Az olíva-, kókusz- vagy édesmandula-olaj például nagyon gazdag A- és E-vitaminban, valamint egészséges zsírsavakban, amelyek nemcsak védik a bőr sejtjeit a szabadgyökök okozta oxidatív stressztől, de hidratálják, gyógyítják és regenerálják is azt. Egyszerűen masszírozzuk a bőrbe a választott olajat, de egy kanál mézből és egy kiskanál olajból is hatékony pakolást készíthetünk, ami fantasztikusan feltölti bőrünk kiürült ásványianyag-készletét.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!