Helyi hírek 2018. november 29. 11:00

90. születésnapján köszöntötték a félegyházi kóruskultúra megteremtőjét

Képgaléria
90. születésnapján köszöntötték a félegyházi kóruskultúra megteremtőjét
A városháza dísztermében köszöntötték Kapus Bélát 90. születésnapján. A legendás kórusvezető, a félegyházi kóruskultúra megteremtőjének, a város díszpolgárának ünneplésére volt tanítványai, a kórustagok, és természetesen szeretett családtagjai töltötték meg a termet. Az általa alapított Zenebarátok Kórusa hangulatos dalcsokorral emelte az ünnepi hangulatot, de hozzászólással, virágcsokorral köszöntötték egykori diákjai, kórustagjai és iskolájának, a Móra Gimnáziumnak a képviselői is. Hosszú, eredményes, a város hírnevét is öregbítő munkásságát Csányi József polgármester méltatta köszöntésén.

„Kapus Béla tanár úr, városunk díszpolgára, 1928. november 28-án, azaz pontosan 90 esztendővel ezelőtt született kiskunfélegyházán. A szerény körülmények közt élő szülők mind a hat gyermeküket taníttatták, így biztosították jövőjüket.

Iskoláit is itt végezte, először kántortanítói oklevelet szerzett 1948-ban, majd az énektanári diploma következett Szegeden 1954-ben. Pedagógiai bölcsész diplomáját 1968-ban ugyancsak a Tisza-parti városban kapta kézhez.

1951-től az egykor híres Tanítóképző tanára lett, s a fiúkollégiumban nevelőtanár. Innen ment nyugdíjba 1989-ben. Közben 1958-tól 2004-ig a Móra Ferenc Gimnázium énektanára volt, ott kapta a Móra Ferenc Gimnázium Örökös Tanára kitüntető címet.

Kapus tanár úr az országosan ismert és elismert kiskunfélegyházi kóruskultúra megteremtője. Ő vezette 1948-tól a Városi Petőfi Daloskört 40 éven át, megszervezte a városi Pedagógus énekkart, irányította a Félegyházi Helyőrségi Kórust. 25 évig vezette a Közgazdasági Szakközépiskola kórusát, ottani munkáját kétszeres nívódíjjal ismerték el. 1995-ben megszervezte a Zenebarátok Kórusát, melyet 2003-ig vezetett.

De az igazi, a szívéhez legközelebb álló kórus, az Ifjúsági Vegyeskar volt, mely 1977-ben Székesfehérváron megkapta az Országos Kórustalálkozó nagydíját. Az 1949-ben egy alkalmi kórusból kinőtt Ifjúsági Vegyeskart több, mint fél évszázadon át sikerről sikerre vezette.

Városunkban szép zenei hagyományokat teremtett, úgy mint a Tavaszi Hangverseny, vagy a Móra Gimnáziumban meghonosított Muzsika ünnepe. Ez utóbbiról a Magyar Televízió fél órás adásidőben számolt be az országnak. A Magyar Rádió zenei felvételein is számtalanszor szerepelt úgy a Vegyeskarral, mint a Móra Gimnázium női karával.

A Tavaszi hangversenyekre a magyar zeneművészet leghíresebb egyéniségeit hozta el Kiskunfélegyházára, akik fellépésükkel örök élményt adtak polgárainknak. Simándy József, az egyik legnagyobb magyar operaénekes mondotta egyik itteni fellépésén – „Kapus Béla csodát művelt ebben az alföldi kisvárosban”. Ezt a csodát igyekeztek elismerni a mindenkori városvezetők is. A számos elismerés és kitüntetés koronája az 1999-ben megkapott Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, valamint A Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára cím, amelyet 2004-ben vehetett át.  

Sok ezer félegyházi diák és felnőtt szívébe oltotta Kodály Zoltán szellemében a közös éneklés, a zene szeretetét. Vezérlő eszméje, ars poeticája az volt: „ az ének, a zene által hozzásegíteni tanítványait a teljes élethez, a boldogabb élethez.” Ennek jegyében már több, mint 60 esztendeje szervezi az operalátogatásokat diákoknak és felnőtteknek a Fővárosi Operaházba, illetve az Erkel Színházba.

Hihetetlen energiával, lelkesedéssel, meg nem alkuvással végezte munkáját egész életében. Ehhez az erőt csak egy erős kötelékekkel bíró családi élet adhatja meg egy embernek. Kapus Béla példás családi élete, Istenbe vetett mély hite közismert a városban. Családja, szerető felesége, gyermekei, a rajongásig szeretett unokái adták és adják meg mindmáig az erős hátteret.

Elérte célját: nyomokat hagyott a pályán. Kapus Béla ének-zene tanár, kórusvezető karnagy egy boldog ember. Áldja meg a Jóisten!”  – zárta köszöntőjét a polgármester.

Az ünnepelt meghatottan fogadta a köszöntő szavakat és az ajándékokat. Felidézte munkásságának számára legkedvesebb pillanatait, köszönetet mondott mindenkinek, családjának, a városnak, hogy szeretettel emlékeztek meg rá. Büszkén mesélte el azt a történetet, hogy amikor a városban unokájával sétált, a gyermek megkérdezte tőle – nagyapa, te miért viselsz kalapot, ha mindig leveszed? Tudod, kicsim azért, mert minden kedves ismerősömmel üdvözöljük egymást – hangzott a magyarázat.  

s. r.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!