Egészségügy 2018. december 4. 15:00

Fáradt? Lehangolt? Motiválatlan? Miért olyan fontos a vitaminpótlás?

Képgaléria
Fáradt? Lehangolt? Motiválatlan? Miért olyan fontos a vitaminpótlás?
Tél közeledtével szinte mindig előkerül a vitamin fontossága, ahogy szürkül az idő, egyre inkább érezzük, hogy minél hamarabb hazamennénk pihenni, hiszen fáradtak, motiválatlanok vagyunk, nincs energiánk… Ez utalhat vitaminhiányra is, amelyre nem csak télen, egész évben szükségünk lenne. Miért is?

Miközben egyre többet hallunk a vitaminok fontosságáról, valahogy mégis legyintünk rá, mondván, hogy gyümölccsel és zöldséggel elég vitamint viszünk be a szervezetünkbe… Ilyenkor szoktam feltenni a kérdést: valóban? Ha vissza kell emlékeznie, hogy az elmúlt napon mennyi zöldség és gyümölcs volt a tányérján, a válasz többnyire a nulla felé konvergál… Egy példa: egy citromban kb. 50 mg C-vitamin van, ehhez képest a napi ajánlott bevitel legalább 1000 mg. Nehéz is lenne pótolni a szükségletet pusztán gyümölcsökből és zöldségekből, arról már nem is beszélve, hogy napjainkban az érlelőzött, génmanipulált zöldségek és gyümölcsök távolról sem tartalmaznak annyi vitamint, mint néhány évtizeddel ezelőtt…

Amikor vitaminokról beszélünk fontos megemlíteni, hogy a vitamin, mint fogalom, nem csak a közismert C-vitamint takarja, és nem csak az immunrendszer-erősítő hatásuk miatt fontosak! Fontos szerepük van a hormonháztartás és a pajzsmirigy megfelelő működésében, a testsúly kontrollálásában, a szellemi frissesség megtartásában, hiánybetegségek elkerülésében stb.

Íme néhány példa: a legtöbb túlsúlyos embernél kimutatható a D-vitamin és magnéziumhiány (a D-vitamin, amellett, hogy segíti a fogyást, nagyon erős immunrendszer-erősítő is). 

Ma már egyre ismertebb fogalom az anti-aging, jelentése öregedés ellen. A közhiedelemmel ellentétben az anti-aging nemcsak a kor külső nyomainak eltüntetésére hivatott, hanem a szellemi frissesség, belső egészség megőrzése, javítása céljából is. Ebben kiemelkedő szerepe van a vitaminok antioxidáns tulajdonságának, hiszen a szervezetben rengeteg szabadgyök szabadul fel, amelyek a testi és szellemi öregedés előrehozataláért felelősek, az antioxidánsok pedig ezzel szemben nyújtanak védelmet. Ilyen pl. a B2, B3, B5, C, E, K-vitaminok.

Egyre többet lehet hallani népbetegségekről, pl. pajzsmirigy betegségekről, amelyek sok esetben már gyógyszeres kezelést kívánnak. Azonban ez megelőzhető és sok esetben visszafordítható is a helyes táplálkozással! Az ásványi anyagokat tekintve az egészséges pajzsmirigy számára nélkülözhetetlen a jód és a szelén. A magyarországi víz azonban jódhiányos, szelén pedig szinte egyáltalán nem található a talajunkban, ezért kell őket valamilyen kiegészítő formájában pótolni.

Egy kis érdekesség a végére: A 16. században a nyílttengeri hajózás fejlődésének köszönhetően egyre hosszabb hajóutakat voltak képesek megtenni. A legnagyobb gondot a tápanyagellátás okozta, mivel a legénység nem jutott elég vitaminforráshoz, főként C-vitaminhoz, skorbut kezdte el ritkítani a matrózok létszámát... Ma már szerencsére nem ilyen szélsőséges a helyzet, de ez is mutatja, hogy a vitaminok pótlása mennyire fontos! Mindezek ma már könnyen beszerezhetőek vitaminkészítmények formájában. Az étrend- és táplálékkiegészítők természetesen nem helyettesítik a helyes, egészséges táplálkozást, kiegészítik azt, hogy teljes értékű legyen. Jobb megelőzni a betegségeket, mint elkapni és legyengíteni a szervezetünket!

Bármilyen kérdéssel, segítségkéréssel forduljon hozzám bizalommal! Legyen szó akár vitaminpótlásról, egészséges táplálkozásról, sportteljesítmény javításáról, állok rendelkezésére! 


Elérhetőségek:
Cím: Scitec Nutrition Vitamin és Fitness Szaküzlet (Attila utca 2.) bejárat a Kossuth utca felől a Kovács János Cukrászda mellett!

E-mail: [email protected] vagy [email protected]

Telefonszám: 0620/262-0334


Nemcsok Dorina
Scitec Nutrition Kiskunfélegyháza Vitamin és Fitness Szaküzlet - üzemeltető sportedző
Okleveles egészségtudatos táplálkozási szakértő

 

Kövessen minket a Facebookon is!