Helyi hírek 2018. december 6. 07:30

Együtt sportoltak és játszottak a romák és a rendőrök

Képgaléria
Együtt sportoltak és játszottak a romák és a rendőrök
A Félegyházi Rendőrkapitányság a Kisebbségi Önkormányzattal közösen már három esztendeje szervez egy-egy kiemelkedő eseményt. Két évvel ezelőtt egy „Ki mit tud” énekes-táncos vetélkedőt szerveztek, amelyről egy induló a megyei döntőbe is bejutott. Tavaly pedig egy rajz vetélkedőn vettek részt a roma gyerekek. Idén december elsején a hajléktalanszálló tornatermében játékos sportvetélkedők, kézműves foglalkozások, ugrálóvár és sok-sok finom falat várta a gyerekeket és szüleiket.

Buza Flórián, a Kisebbségi önkormányzat vezetője megnyitójában elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja ezeket a rendezvényeket, mert alkalmat teremtenek arra, hogy a romák megismerkedhessenek a rendőrökkel, azok munkájával játékos, sportos, felszabadult környezetben. Elősegíti azt, hogy nem az a gondolat merül fel elsőként a romákban, ha meglátnak egy rendőrt, hogy most mi lesz velünk? A rendőr azért rendőr, hogy segítsen nekünk romáknak is. Reményeink szerint az elkövetkező években is folytatódik ez a kapcsolat.

A rendezvényen Timafalvi László félegyházi rendőrkapitány így nyilatkozott: – Országos szinten is fontosnak találta a rendőrség, hogy a roma önkormányzattal egyfajta együttműködést alakítson ki. Ezért országos szinten és területi szinten is alakultak koordinációs munkacsoportok. Ezen munkacsoportnak a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság és a helyi Roma Önkormányzat is tagja. Közösen dolgozunk azon, hogy a roma fiatalokat felzárkóztassuk – akár a rendőrré válást elősegítsük – bűn- és baleset-megelőzési programokban részesítsük őket, a városi programokon túlmenően. Nyilvánvalóan a bűnelkövetővé, vagy áldozattá válás megelőzése  a legfontosabb célok közé tartozik. A program egyik része az oktatásokon, illetve a problémamegoldó, konfliktuskezelő képzéseken történik. De ezt szolgálják a minden évben megtartott közös programok is. Én úgy vélem, hogy ezek mindenképpen előbbre viszik a közös gondolkodást és együttműködést – tette hozzá a kapitány.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!