Helyi hírek 2018. december 7. 10:30

24 települést ajándékoztak meg programozható robottal Mikulás napján

Képgaléria
24 települést ajándékoztak meg programozható robottal Mikulás napján
Bács-Kiskun megye 4. számú választókerülete 24 településének 38 iskolája gazdagodott olyan robottal, amelyek segítségével játszva tanulhatják a diákok a programozás és a robotika alapjait. Az eszközök ünnepélyes átadását december 6-án Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Művelődési központban tartották. Az Alpha 1 PRO típusú programozható robotok ajándékozását Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezte. Az eszközök beszerzését az önkormányzatok és vállalkozók adományai, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Lakitelek Népfőiskola támogatása tette lehetővé.

Az átadáson megjelent polgármestereket, intézményvezetőket és diákokat Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere üdvözölte. Köszönetet mondott Lezsák Sándornak, hogy felkarolta azt a gondolatot, hogy a 21. századba belépvén a fiataloknak olyan tudást biztosítsunk, amelynek birtokában büszkén tudják azt mondani, hogy ők már találkoztak a jövő technológiájával.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a kezdeményezés kitalálója a robotok bemutatója és átadása előtt így szólt: – A tudás hatalom, az ismeretek nélküli ember pedig kiszolgáltatott. Ezért pedagógusként, apaként és nagyapaként is tudom, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok tudása minél színvonalasabb legyen. Ehhez pedig lehetőségek, eszközök kellenek.

Az átadási ünnepségen elhangzott az is, hogy a robotokat annak a jótékonysági vacsorának, illetve borárverésnek a bevételéből vásárolták, amelyet a közelmúltban rendeztek a Lakitelek Népfőiskola Lakodalmas Házában, Szent Márton napjának hagyományához visszanyúlva. A jótékonysági esemény célja az volt, hogy Kiskunfélegyháza és környéke valamennyi általános és középiskolája rendelkezhessen egy-egy olyan robottal, amely a mai fiatalság számára újszerű ismereteket ad a robotika világában. Az adományozóknak köszönhetően Ágasegyháza, Bócsa, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Gátér, Izsák, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunszállás, Lakitelek, Móricgát, Nyárlőrinc, Orgovány, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szank, Tiszaalpár, Tiszaug települések iskolái vehettek át egy-egy robotot.

Lezsák Sándor azt is bejelentette, hogy az összegyűlt támogatásokból arra is futja, hogy a Lakitelek Népfőiskola Neumann János Kollégiumot indítson, amelynek keretében a fiatalok negyedévente a csúcstechnológiákkal ismerkedhetnek.

Orbán Szabolcs a robotokat forgalmazó cég képviselője filmekkel és a robotok látványos bemutatójával illusztrálta, hogy mire is képesek ezek az eszközök. Elmondta, hogy a robotok elterjedése megállíthatatlan. Egyre gyorsabban gyűrűznek be a hétköznapi életünkbe. De nem kell megijednünk tőlük, hanem az előnyüket kell kihasználni. Ám, ahhoz, hogy a mai fiatalok megfeleljenek a jövő kihívásainak, nyitottá kell válniuk az informatika iránt. Ebben segítenek ezek a robotok, amelyek programozásának csak a diákok kreativitása szab határt.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!