Gazdaság 2018. december 13. 07:30

Félegyházi Pékség – folyamatos fejlődés a hazai sütőiparban

Félegyházi Pékség – folyamatos fejlődés a hazai sütőiparban
Tartalmas évet tudhat maga mögött a Félegyházi Pékség Kft., de terveiket és a pékségnél hónapok óta tartó sürgés-forgást elnézve, jövőre sem fognak unatkozni. Városunk egyik legnagyobb munkáltatójaként a tradíciók tisztelete és a hagyományos termékek megtartása mellett az ország legnagyobb és legmodernebb sütőüzemét építik jelenleg is. A lassan mögöttünk álló évről és a jövőbeli terveikről Csikász János ügyvezető igazgatót kérdeztük.

Nem tudunk elmenni szó nélkül amellett, hogy idén szeptemberben felépült üzemük már messziről látszik, az ősz folyamán pedig az útról is jól látható munkálatok kezdődtek meg üzemüknél.

– Valóban, idén nyáron újabb beruházásba kezdtünk a pékségnél. Meglévő üzemünket két új csarnokkal bővítettük, a gyártókapacitásunkat és a hatékonyságunkat pedig új vonalakkal bővítjük. A szerencsének és a befektetett munkának köszönhetően az elmúlt években is sikerült elég sokat növekednünk, de azt érezzük, hogy van lehetőségünk fejlődni a hazai sütőipar piacán. Ehhez viszont elengedhetetlen volt az idei beruházás, amit várhatólag jövő tavasszal fejezünk be. Akkor fog minden úgy működni, ahogy elterveztük. Nagyjából 1 éves tervezés előzte meg ezt a bővítést, szerettük volna, ha minden a helyére kerül és a lehető legtöbb tervünket meg tudjuk valósítani. Fejlesztjük a friss kenyér, kifli és zsemle gyártását, mellette pedig a péksüteménygyártó vonalainkat és fagyasztott kapacitásunkat is bővítjük.



Ha jól láttuk, ennyi munka mellett az üzletekre sem jut kevesebb figyelem, idén egy kiskunfélegyházi boltjuk újult meg. Jutott idő más üzletek nyitására is?

– Igen, üzleteink átalakításával és az új lehetőségek felkutatásával sem álltunk meg idén. A felújítottak között volt idén a Dr. Holló Lajos utcán található pékség is, így már az összes kiskunfélegyházi üzletünk a megújult arculattal, kibővített szolgáltatásokkal és kellemes belső térrel várja a város lakóit. Tavasszal nyitottuk meg legújabb Piknikségünket Cegléden, amit a vásárlók azonnal megszerettek. E mellett más városokat is sikerült elérnünk, ősszel adtuk át gyáli és izsáki üzleteinket. Izsákon régebben volt egy kis üzletünk, de novemberre ott is ki tudtunk alakítani egy igazi Piknikséget, ahol már helyben sült Félegyházi kiflivel, friss szendvicsekkel és krémes olasz espressoval tudunk kiszolgálni mindenkit. Januárban egy régi álmunk is beteljesedni látszik, régóta szerettünk volna Békéscsabára is eljutni. Jelenleg is folyik az üzlet kialakítása, bízunk benne, hogy ez a bolt egy újabb mérföldkő lesz a Félegyházi Pékség életében.



Ősszel kávéfronton is változást láttunk a kiskunfélegyházi üzletekben. Mi volt a váltás oka?

– Folyamatosan kutatjuk a fejlődési lehetőségeket nem csak a saját termékek, de a beszállítók terén is. Nyár végén jött a lehetőség az együttműködésre az olasz Lavazza világmárkával. Többszöri kóstoló és tárgyalás után végül úgy döntöttünk, hogy egy ilyen minőségi váltással mi is csak tovább fejlődhetünk, és még többet adhatunk vásárlóinknak. Bíztunk benne, hogy ezt ők is értékelni fogják. Emellett hazai családi vállalkozás révén szimpatikusnak találtuk, hogy a torinói székhelyű céget 120 éve és jelenleg is a Lavazza család működteti. December elejére mindenhol lecseréltük a kávét és a berendezéseket. Az új, frissen őrlős kávéautomatáknál is érzékelhető a magasabb minőség, vásárlóink részéről pedig pozitív visszajelzéseket kaptunk a váltást illetően.



Nyakunkon az ünnepek, régimódi bejgli idén is kerül a karácsonyi asztalokra?

– Ha rajtunk múlik, akkor biztosan. A sütőiparban két kiemelten fontos ünnep van, a húsvét és a karácsony. Nálunk a karácsonyi készülődés már augusztus végén elkezdődik, szeretnénk mindent megtenni azért, hogy a bejglik minősége tökéletes legyen, ezért már akkor próbasütéseket végzünk. Célunk, hogy olyan minőségi bejglit gyártsunk, amelyre mindenki azt mondja: ennél jobbat csak a nagymamája tud sütni. Bár bevált receptúrák alapján dolgozunk, minden évben addig teszteljük, hogy biztosan a legjobbat adjuk ki a kezünkből, olyat, amit mi is szívesen felvágunk szenteste a családnak.

Ennyi termék gyártásához elegendő mennyiségű munkaerő is szükséges. Önöket mennyire érinti a munkaerőhiány?

– Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy az átlagnál jóval kisebb mértékben. Az elmúlt években történt beruházásoknál a munkakörülmények folyamatos fejlesztése is az egyik fő célunk volt. Új öltözők és étkező, munkaruha, a sofőröknek a járatok elkészültéig sofőrváró televízióval, csak néhány azok közül, amelyekkel a dolgozóink elégedettségét növelni szerettük volna. Ezek mellett természetesen a folyamatos béremelésekkel is azt szeretnénk elérni, hogy a nálunk dolgozók megtalálják a számításaikat.



Ezek alapján az idei év is kellően tartalmas volt, és az év végén sem unatkoznak.

– Mi a folyamatos fejlődésben hiszünk és abban, hogy mindig, minden téren törekednünk kell a jobbra és a megújulásra. Csak így látjuk értelmét a munkának, amit elvégzünk. Az elmúlt 17 évben az ország legnagyobb kapacitású friss pékárut gyártó üzemét hoztuk létre a 2001-ben 20 fővel vegetáló kenyérgyárból. Felgyorsult világban élünk, a piac és a fogyasztási szokások folyamatos változásban vannak, amit saját üzleteinkkel és partnereinkkel együttműködve is szeretnénk lekövetni és minél szélesebb réteget kiszolgálni. Ehhez a pékség folyamatos fejlesztése, a hatékonyság és a nálunk dolgozó emberek elégedettségének növelése elengedhetetlen. Jövő tavasszal elkészülő beruházásunkkal az ország legmodernebb, valóban európai színvonalú friss pékárut gyártó pékségévé válunk. Bízunk benne, hogy ez nem csak minket tölt el büszkeséggel, de a várost is.

Cégünk nevében ezúton kívánunk egész Kiskunfélegyházának örömteli ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet!

                                                                                                       
 

Kövessen minket a Facebookon is!