Helyi hírek 2018. december 22. 10:00

Az év szakképző iskolája lett a Közgé

Képgaléria
Az év szakképző iskolája lett a Közgé
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziuma kapta meg az év legjobb szakképző iskolájának járó elismerést a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara december 11-én tartott díjkiosztóján.

Minden szakképző és általános műveltségi képzést nyújtó iskola is, valamilyen céllal jön létre. Van egy társadalmi szükséglet, ami kiváltja az igényt és egy alapítói, fenntartói szándék, amely ennek az igénynek igyekszik megfelelni. Az idő dönti el, hamar elsorvadó oktatási próbálkozás, vagy hosszú évtizedekre maradandót alkotó, mintaadó iskola épült. A Közgét 1961-ben egy iparosodó, büszke város tudásvágya hívta életre. Az a hit, hogy Félegyháza is van olyan fontos, mint Kecskemét vagy Baja és az a felismerés, hogy egy ekkora város nem létezhet a közgazdaságtant, a pénzügyet, az államigazgatást ismerő és értő szakemberek sokasága nélkül.

A világ az elmúlt 57 évben sokat változott, minden vonásában átalakult. Visszatért a piacgazdaság, lassan általánossá válik az érettségi, tömegessé a felsőoktatás. Mi a szerepe ma a közgazdasági szakképzésnek? Kevesebb vagy több, mint az alapítók korában? Sokkal több. Új kihívásoknak kell megfelelnünk: az általános műveltség mellé folyamatosan megújuló, korszerű gazdasági tudást kell nyújtanunk. Nem is csak tudást, annál többet: tanulási eredményt. Képessé kell tennünk diákjainkat arra, hogy önállóan, ismereteik birtokában, azokat használva állják meg a helyüket a mindennapokban.

A pedagógus módszertani tudása piacképes, a jövő igényeinek megfelelő tartalommal együtt lesz eredményes. A pénzügyi, gazdasági, ügyviteli ismeretek fontosak maradtak, de a jövő sikeres fiatalja határok nélküli, mesterséges intelligenciával támogatott világunkban nem létezhet élő idegen nyelv használata és korszerű informatikai ismeretek nélkül.

A világ és az emberi tudás kitágul, mi magunk is egyre kíváncsibbak vagyunk az idegen tájakra és hazánk időközben az egyik legvonzóbb utazási célpont lett Európában. Erre a szükségletre reagáltunk a jelen és a jövő egyik nagy sikerágazatának, a turizmusnak képzési kínálatunkban való felvételével.

Végül, bármilyen jó is egy iskola – nem képviseli a szükséges tudás egészét: kell hozzá a környező világgal ápolt, naprakész kapcsolat. Mi hiszünk benne, azzal, hogy a duális képzés felé nyitunk, azaz a szakképzésben részt vevők egyre nagyobb számban a tanév egy részét valódi vállalkozásoknál töltik, értéket adunk diákjainknak. Olyan tudást, ami nem könyvízű, hanem kiállja a valóság próbáját. Olyan tapasztalatot, amely megkönnyíti számukra a későbbi elhelyezkedést, vagy éppen továbbtanulást.

Mi a célunk? Nem lehetünk minden évben az év szakképző iskolája, de nyújthatjuk azt az egyenletes, korszerű, kiváló minőséget, amitől Közgé a Közgé. Mi kell ehhez? Kollégáink és diákjaink szeretete és lelkesedése, városunk és a környező települések lakóinak bizalma, a velünk együtt dolgozó vállalkozások kiváló üzleti gyakorlata és tapasztalata. A Közgé ajtaja mindig nyitva áll: várunk mindenkit, aki korszerű szakmai és idegen nyelvtudásra, kiváló, összetartó közösségre, biztos jövőre vágyik.

Tasi Judit
igazgató

 

Kövessen minket a Facebookon is!