Helyi hírek 2014. augusztus 7. 18:15

Névadó és szoboravatás Korondon

Képgaléria
Névadó és szoboravatás  Korondon
Páll Lajos festőművész, költő nevét veszi fel a korondi Kultúrotthon. Félegyháza székelyföldi testvértelepülésén a XXXVI. Árcsói Fazekasvásár nyitónapján, augusztus 9-én rendezik meg a névadó ünnepséget. Az intézmény előtti téren ekkor avatják fel Miholcsa József „Júlia szép leány” című köztéri szobrát is.

A 2012-ben elhunyt Páll Lajos művészete nem ismeretlen a kiskunfélegyháziak előtt. A visszahúzódó természetű alkotó a testvértelepülésről érkező vendégeket mindig szívesen fogadta korondi otthonában. Minden alkalommal rövid tárlatvezetést is tartott műhelyében. A találkozások során nem csak önmagáról és festészetéről szólt. Szeretettel beszélt látogatóinak a hozzá oly közelálló korondi fazekasságról, a bokályok, vázák, tányérok ősi motívumvilágáról. Képei, grafikái a Hazanéző irodalmi folyóirat minden számában láthatóak, itt jelent meg verseinek jelentős része is. A Firtos Közművelődési Egylet jóvoltából ennek valamennyi példánya megtalálható és olvasható a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Festményeivel találkozhattak azok is, akiknek nem volt módjuk Székelyföldre utazni. Kiskunfélegyházán és Kiskunmajsán több alkalommal rendeztek kiállítást alkotásaiból.

A névadó ünnepség után felavatásra kerülő „Júlia szép leány” című szobor alkotója is ismerős lehet a félegyháziaknak. A marosvásárhelyi szobrász keze munkája ugyanis a korondi iskola előtti teret díszítő „A magyar nyelv emlékműve” kompozíció is. Félegyházán „Fából nyesett képzelet” címmel 1992-ben volt önálló tárlata.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!