Gazdaság 2018. december 28. 12:00 Forrás: napi.hu

Változás a bankokban: elindul az azonnali átutalások tesztje

Változás a bankokban: elindul az azonnali átutalások tesztje
Az elmúlt évek legjelentősebb változása jön a mindennapi bankolásban, 2019-ben. A Buksza úgy tudja, hogy már január 2-ától elindul az azonnali átutalási rendszer tesztje, júliustól mindenki használhatja.

Jövőre fejeződhet be a magyar bankrendszer egyik legnagyobb folyamatban lévő fejlesztése, amelynek eredményeként a lakossági átutalások azonnal célba érnek, éjjel-nappal, a hétvégén is 24 órán keresztül.


Januárban már tesztelik

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza decemberben úgy értesült, hogy a bankok már januárban megkezdik a felkészülést, azaz elindul a tesztüzem. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megerősítette: 2019 januárjában megindulnak az országos rendszertagi tesztek annak érdekében, hogy július 1-jére valamennyi szereplő készen álljon az éles indulásra. Emellett az MNB az országos projekt keretében folyamatosan monitorozza a piaci szereplők felkészültségét, ami a legutóbbi felmérés szerint időarányosan megfelelő, az alapszolgáltatások létrehozása minden érintett intézménynél folyamatban van, nem veszélyezteti semmilyen körülmény a bevezetés tervezett dátumát.

A napi.hu úgy tudja, hogy már január 2-án, kedden megkezdődik a tesztelés, azaz elkezdik a próbautalásokat a bankok. Az azonnali átutalási háttérrendszernek már neve is van: GIROInstatnak hívják. Ez utal arra, hogy a komplett rendszert az MNB tulajdonában lévő, a pénzforgalmi szolgáltatásokat a bankok között menedzselő GIRO Zrt. hozta létre.


Maximum 10 millió, de azonnal

Tehát a tervek szerint július 1-jétől minden 10 millió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalás azonnal - 5 másodpercen belül - megérkezik a címzetthez. Az átutalásoknál júliustól ez az alapforgatókönyv, tehát nem választható opció, hanem kötelező lesz az azonnali utalás.

Az azonnali átutalások díjára a jegybank nem vezet be hatósági tarifákat, a bankok döntik el, mennyit kérnek érte. Ugyanakkor az MNB határozott elvárása, hogy olyan díjakat rendeljenek az azonnali átutaláshoz a bankok, amellyel széles körben és gyorsan elterjedhet ez a lehetőség. (A jegybank azt szeretné, ha bankok eltörölnék az átutalásokra felszámolt tranzakciós díjakat.)

Az azonnali átutalási rendszer a gyorsaság mellett az azonosítás terén is szintet lép. A tervek szerint a számlaszámot sem feltétlenül kell tudni egy-egy tranzakcióhoz: elég lesz ehhez például mobiltelefonszám vagy e-mail cím is. Az MNB arra számít, hogy az azonnali átutalási rendszer élesben történő elindulása után visszaszorulhat a készpénzhasználat, többek között a sárga csekkek népszerűsége is mérséklődhet.



 

Kövessen minket a Facebookon is!