Kultúra 2019. január 5. 08:00

Tartalmas évet zárt a Móra Ferenc Művelődési Központ

Képgaléria
Tartalmas évet zárt a Móra Ferenc Művelődési Központ
2018-ban is számos nagyrendezvényt, felnőtt és gyermekprogramot, színházi és szórakoztató estet, családi matinét, kiállítást, jeles napokhoz fűződő hagyományápoló eseményt szervezett maroknyi csapatával a Móra Ferenc Művelődési Központ.

Több Dumaszínházi előadás adott lehetőséget a nevetésre és az önfeledt szórakozásra, de dupla előadással mutatkozott be a Bugaci Tanyaszínház is a „Miniszter félrelép” című bohózatával, amelyet február 1-jén ismét megtekinthet a nagyérdemű közönség a művelődési központban.

A szakmai szervezőcsapat kedvében járt az operett vagy akár a könnyűzenét kedvelő vendégeinek is, hiszen Újévi Operett Gálával köszöntötte az újévet, az Anyák napja alkalmából színvonalas Magyar nóta és Operettestet szervezett, de nőnap alkalmával kis városunkba hívta Dés Lászlót: A nagy utazás című életmű koncertjével, ahol vendég előadóművész volt Tóth Vera énekesnő. A színpadon köszönthették még az év során Balázs Fecót és a Kiscsillag zenekart is. Majd ahogyan kezdte, úgy is zárta az évet a művelődési központ, stílszerűen egy Szilveszteri Óévbúcsúztató Operett Gálával.

Az év közben számos irodalmi est és lelki feltöltődést biztosító előadás vonzotta be az érdeklődőket a régi patinás épület dísztermébe, hiszen ki ne akart volna találkozni Pál Feri atyával, vagy Dr. Habil. Forgács Attila egyetemi tanárral? Ki ne hallgatta volna meg szívesen Lackfi János és Szabó T. Anna Verslavina a férfiról és a nőről című rendhagyó irodalmi estjét? Vagy ki ne tekintette volna meg a MárkusZínház A helység kalapácsa című rendhagyó bábelőadását, illetve Hámori Gabriella egyszemélyes monodrámáját, ahol Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni bőrébe bújva tárta elénk naplójának titkos részleteit.

Minden hónapban színvonalas kiállítással kedveskedett az intézmény a város és a környező települések lakóinak, amely minden alkalommal az épület aulájában nyílt meg, s amelyek közül az egyik leglátogatottabb a 2018 decemberi Adventi kiállítás és vásár volt. Ezt csak egy rendezvény tudta felülmúlni, a novemberben megszervezett Kockafeszt kiállítás és játszóház, amely gyermekek százainak nyújtott felhőtlen kikapcsolódást és szórakozást.

A gyermekprogramokat is szervező szakmai csapat több bábszínházzal, gyermekszínházi előadással, kézműves táborral és játszóházzal biztosította a kisgyermekek szabadidejének tartalmas eltöltését. Így az apróléptű csemeték megtekinthették a Ciróka Bábszínház, a Magyar Népmese Színház, a Bab Társulat, a Kalimpa Színház, a Barboncás Bábszínház előadásait, de részt vehettek a Luca Napi mulatságon szervezett aprók táncán, a Tojások napján és a Föld Napi játszóházon is.

Minden hónapban körülbelül 150-en törhették egyszerre a fejüket a Quiznight - Kocsmakvíz játékos műveltségi vetélkedőn, de havi rendszerességgel tartották meg az ingyenesen látogatható Filmklubot is, amelyet az év vége felé a MÜPA HD sorozat vetítései tettek még tartalmasabbá.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával közös szervezésben több városi nagyrendezvényen segítette az intézmény a több ezres közönséget vonzó programok megvalósítását, így a városi farsangot, a Majálist, a Városalapítók Hetét, a Gyermeknapot, a Félegyházi Napokat.

Kiemelkedő jelentőséggel bírt a Móra Ferenc Művelődési Központ életében a szeptember 7-én és 8-án megrendezett XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál, amely minden idők legsikeresebb rendezvénye volt az intézménynek. Soha nem látott tömeg kísérte végig a fesztivál programjait, így az V. Kunsági Néptánc találkozót, amelyet élőben közvetített az M1 Tv csatorna, a Ki-Mit-Tud sütni-főzni a libából főzőversenyt, a Ludas Matyi futama futóversenyt, a kézműves mesterek utcáját, a koncerteket és színházi előadásokat, gyermekprogramokat. A fesztivál vendége volt a Quimby együttes, a Budapest Bár, a Szabó Balázs Bandája, a Cimbaliband és Palya Bea.

És, hogy mivel várja kedves vendégeit 2019-ben a Móra Ferenc Művelődési Központ? Keressék honlapjukat, Facebook-oldalukat, plakátjaikat, programajánlójukat... érdemes lesz!
 

Kövessen minket a Facebookon is!