Helyi hírek 2014. augusztus 9. 08:15

Diplomások, figyelem!

Képgaléria
Diplomások, figyelem!
Diplomásokat vár a Kecskeméti Főiskola az országban egyedülálló, tandíjmentes lézerszakember-képzésre.

Elsősorban a szegedi „szuperlézer” szakemberigényére gondolnak akkor, amikor az Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005) című uniós projekt keretében egyedül az országban lézerlaboratóriumi szakmérnök szakirányú továbbképzést hirdetnek a Kecskeméti Főiskolán.


A szeptemberben induló két féléves levelező képzésre 15 hallgatót vesznek fel, akik tandíjmentesen tanulhatnak. Az európai lézerkutatások egyik kiemelt központja lesz Szeged a köznyelvben csak „szuperlézerként” emlegetett berendezés megépítésével, amely a jelenleg létező legnagyobb lézernél mintegy ezerszer nagyobb teljesítményű eszköz lesz. A kutatóközpontban a tervek szerint 2016-ban kezdődnek meg a kutatások, teljes tudományos kapacitását az intézmény 2018-ra éri el, amikor mintegy 400-an dolgoznak majd ott. Elsősorban a kutatóközpont szakemberigényének kielégítéséhez járul hozzá a Kecskeméti Főiskola a lézerlaboratóriumi szakmérnök képzéssel.

A Kecskeméti Főiskola egy korábbi uniós projekt keretében 2011-ben egy olyan korszerűen felszerelt lézerlaboratóriumot alakított ki, amely kiváló infrastrukturális hátteret ad - a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve - a lézerlaboratóriumi szakemberek képzéséhez - hangsúlyozza dr. Kőházi-Kis Ambrus főiskolai tanár. Az itt végzett szakemberek alkalmasak lesznek szakmai vezetés mellett többek között új mechanikai, elektronikai eszközök megvalósítására, lézerrendszerek üzemszerű működtetésére, karbantartására, képesek lesznek a lézerfény tulajdonságait mérni és egyes paramétereit módosítani, csoportmunkában optikai kutató és fejlesztő rendszereket tervezni, megépíteni és működtetni.

A projekt keretében 15 fő tandíjmentes képzésére van lehetőségünk, őket egy felvételi elbeszélgetés után választjuk ki mérlegelve a szakmai előképzettséget és a motivációt. Elsősorban műszaki diplomával rendelkezőket várunk, de nem kizáró ok, ha valaki nem rendelkezik ilyennel. A műszaki végzettségűek szakmérnöki oklevelet, a nem műszaki diplomával rendelkezők pedig szakember oklevelet kapnak a képzés elvégzésével - ismerteti a jelentkezés feltételeit dr. Kőházi-Kis Ambrus.

A jelentkezési határidő: 2014. augusztus 29.

További információ: www.kefo.hu.

 

Kövessen minket a Facebookon is!