Egészségügy 2019. január 10. 16:00

Egyre többen kérik a vakcinát a megyében

Egyre többen kérik a vakcinát a megyében
Idén 67 ezer térítésmentes influ­enza elleni oltóanyagot biztosítanak a megyében praktizáló háziorvosoknak. A vakcinákból még bőven van, a megkérdezett doktorok javasolják is az oltás felvételét.

Fotó: Horváth Péter - Petőfi Népe

A megyében rendelő háziorvosoknak – a korábbi évekhez hasonlóan – 67 ezer 3Fluart térítésmentes influ­enza elleni oltóanyagot biztosítanak – tudta meg a baon.hu a megyei kormányhivataltól. Három éve, a 2015/2016-os szezonban 32 ezren adatták be maguknak a vakcinát, tavaly viszont több mint 36 ezren, azaz nőtt a lakosság átoltottsága, amely jobban elejét veheti a járvány kialakulásának. Arról még nincsenek aktuális adatok, hogy a mostani influenzás időszakban hányan vették fel az oltást, de a megkérdezett orvosok tapasztalatai szerint most is igen nagy az érdeklődés, és sokan élnek az ingyenes oltás lehetőségével.

Ami biztos: járványról egyelőre nem beszélhetünk, és egyik megyebeli kórházban sincs látogatási tilalom. Tavaly október 1. és december 23. között az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 70 háziorvoshoz (ők körülbelül a megye lakosságának 20 százalékát, azaz 100 ezer főt látnak el) összesen 600 fő fordult influenzaszerű tünetekkel. A legfrissebb adat még a tavalyi 51. hétről van, ekkor 91 páciens ment el orvosához influenzagyanús panaszokkal. Ennél körülbelül háromszor több betegnél mondható mérsékeltnek az influenza aktivitása.

A Kecskeméten, a Széchenyi sétányon praktizáló dr. Kelle György felnőttháziorvos is arról számolt be a Baon.hu-nak, hogy decemberhez képest csak minimálisan nőtt meg a felső légúti tünetes betegek száma. Mint kijelentette, ő mindenképpen javasolja pácienseinek az oltást, különösen a hatvan év felettieknek és a krónikus betegeknek. Becslése szerint eddig a megkapott vakcinák 40 százalékát adta be, de felhívta a figyelmet, hogy még most sincs késő beoltatni magunkat, hiszen a járvány idejére kialakulhat a védettség.


Kik jogosultak ingyenes oltásra?

Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Térítésmentesen vehetik fel az oltást többek között (a teljes lista a www.antsz.hu oldalon olvasható):
– a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül,
– a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek,
– szív-, érrendszeri betegségben szenvedők,
– krónikus máj- és vesebetegek,
– várandós nők,
– azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik,
– ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs intézményekben vagy kórházban huzamosabb ideig ápolt személyek,
– egészségügyi dolgozók,
– állattenyésztés területén dolgozók,
– 6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek, akik krónikus szív-érrendszeri és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvednek,
– vesebeteg gyermekek,
– egyéb krónikus betegségben szenvedő gyermekek (diabéteszesek, anyagcsere­betegek),
– kórházban tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.




 

Kövessen minket a Facebookon is!