Program 2019. január 19. 12:00

Az évszázados Petőfi-per

Az évszázados Petőfi-per
Helytörténeti előadásra várják az érdeklődőket a városi könyvtárba, január 24-én, csütörtökön 17 órára. 65 évvel ezelőtt írta meg dr. Mezősi Károly, Félegyháza tudós tanára Az évszázados Petőfi-per című művét. A Petőfi szülőhelyvitáról szóló tanulmányt dr. Tarjányi József ismerteti.

Az ​emberi akarat szabadságának szép lehetősége, hogy akár második szülőföldet is választhatunk magunknak. Mezősi Károly (1907-1971) ebben kedves poétáját, Petőfi Sándort követte: bár Földeákon született, ő is Kiskunfélegyházát vallotta szellemi értelemben vett, szűkebb pátriájának.

A kutatói életút gyakori, hétköznapi tragédiája, hogy éppen a legfontosabb művek, a nagy összegzések nem készülnek el teljesen, vagy csak posztumusz jelennek meg, így végső csiszolásuk s sajtó alá rendezésük az utókorra marad, amely viszont általában a legfrissebb, bár múló divatok követésével, hogy ne mondjuk, hajhászásával van elfoglalva. Mezősi Károly sem érhette meg – Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készülve – válogatott tanulmányainak, Közelebb Petőfihez c. kötetének (Bp., Szépirodalmi Könyvkiadó, 1972) megjelenését. A legfontosabbnak érzett mű, Az évszázados Petőfi-per írása viszont már 1954-ben abbamaradt, és az azóta eltelt több mint emberöltőnyi időszakban is csupán rövidített változata jelent meg az említett kötetben - írja fülszövegében a rukkola.hu.


 

Kövessen minket a Facebookon is!