Egészségügy 2019. január 23. 10:00

Immunerősítés betegségek idején

Immunerősítés betegségek idején
Az influenzaszezon derekán dr. Tajti Zsanett gyermekorvossal beszélgettünk a gyermekeket érintő betegségekről, illetve kezelésükről. A félegyházi születésű, Szegeden praktizáló gyermekorvos szabadidejében a Tündéri doktornéni online gyermekorvosi rendelőt vezeti, ahol azonnali közösségi tanácsadást kaphatnak a szülők.  

– A közösségekben szinte körbe fertőzik egymást ilyenkor a gyerekek. Mit tehetünk ennek enyhítésére?

– A bölcsődébe, óvodába bekerülő gyermekek fogékonyabbak a betegségekre, fertőzésekre. Ezt az immunrendszer fejletlensége okozza. Ebben az időszakban akár 8-10 felsőlégúti hurutot, vagy bélfertőzést sem kell kórosnak tekinteni, ha azok tüneti szerekre rendre meggyógyulnak, a gyermek pedig jól fejlődik mellette. A változatos táplálkozással bevitt vitaminok, rendszeres testmozgás, pihentető alvás és nyugodt, stresszmentes légkör pozitívan befolyásolja az immunrendszer működését. Emellett nem lehet elégszer hangsúlyozni a személyes higiénia és a kézmosás fontosságát.

– Szükségesnek tartja-e a vitaminpótlást a megelőzés érdekében?

– Ha a gyermek normál, vegyes táplálkozással nem tudja felvenni a megfelelő nyomelemeket, vitaminokat, akkor szükséges a szervezet támogatása a hurutos időszakban. A vitaminok közül a C és D-vitamin immunrendszerre kifejtett kedvező hatása jól ismert. Mivel a magyar lakosság szinte egytől egyig D-vitamin-hiányban szenved, pótlása főleg a téli időszakban erősen ajánlott. Emellett az utóbbi években számos immunerősítőként ismert készítmény került piacra. Ezek egy része igazolt hatékonyságú természetes összetevőt tartalmaz, mint például a béta-glükán, vagy az Echinacea purpurea. A probiotikumok a bélrendszer egészséges állapotához járulnak hozzá, támogatva az immunrendszert és csökkentve a hasfájást. A vaspótlás rutinszerűen nem ajánlott, inkább a táplálkozással (máj, húsok, olajos magvak, sóska, spenót...) érdemes megfelelő mennyiséget bevinni. Hurutos időszakban a kórokozók szaporodását is támogatja a vas, így betegség esetén vastartalmú készítményt ne alkalmazzunk!

V. B.




 

Kövessen minket a Facebookon is!