Kultúra 2019. január 27. 08:30

Könyvtársarok – 100 éve hunyt el Ady Endre

Könyvtársarok – 100 éve hunyt el Ady Endre
1919. január 27-én, a budapesti Liget Szanatóriumban elhunyt Ady Endre. A centenárium alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítással, előadással, az Ady-emlékhelyeket bemutató városi sétával várja az érdeklődőket. Egy internetes oldal videósorozatot indított el: száz napon keresztül minden nap feltöltenek egy videót, amelyben egy közéleti szereplő a poéta egyik versét adja elő. Mi a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megtalálható, az utóbbi években megjelent Ady-irodalomból válogatunk.

Középiskolai tanulmányaink során több költeményével is megismerkedünk, ám publicisztikájával keveset foglalkozunk. Az Ady megmondja című kötet szerkesztője sajátos módszerrel él: 1899 és 1915 között megjelent írásokból közöl egy-két bekezdésnyi részletet, olyanokat, amelyek ma is bekerülhetnének egy újságba.

Kaizler Anna 1909-ben találkozott a Párizsból hazatérő Endrével, akinek öccséhez, Lajoshoz a következő évben ment feleségül. A fiatalasszony rajongva figyelte sógora életét, költészetét, feljegyzéseit kiegészítette az Ady-portán fellelt levelekkel, a családi események krónikáival, Léda jellemzésével, a Csinszka-történettel és a Dénes Zsófia-szállal, s végül 1942-re összeállt a korábban elkezdett emlékirat, amelyet 2017-ben újra kiadtak.

Az Irodalmi Magazin gazdagon illusztrált Várad, Holnap, Ady című legújabb lapszáma kitér művészetének modernségére, szerelmi lírájára, költészetének társadalmi, irodalomtörténeti jelentőségére és az életmű aktualitásának kérdésére is.




 

Kövessen minket a Facebookon is!