Gazdaság 2019. január 29. 13:00 Forrás: agraragazat.hu - magro.hu

Új magyar traktort gyártanak Jánoshalmán

Új magyar traktort gyártanak Jánoshalmán
Harminc év után ismét magyar építésű traktort fejlesztett a hazai agrárgépszakma – adta hírül az agraragazat.hu 2016 tavaszán. A Dutra hagyományaira épülő, korszerű, 50-80 lóerős hazai típus már a próbaüzem fázisában van.

Fotó: Renner Bt. és agraragazat.hu

30 év után, jobb hatásfokkal

Magyarországon 30 éve nincs traktorgyártás és fejlesztés, a gazdák széles körében van viszont igény egy takarékos üzemeltetésű, könnyebben kezelhető-javítható, egyszerű felszereltségű erőgéptípusra. A jánoshalmi Renner Tamás okleveles gépészmérnök ebből kiindulva tervezte meg – a legendás Dutra hagyományaira építve – az 50 és 80 LE-s Renner-traktorokat. A négy azonos méretű kerékre épülő szerkezet megépítése bár összetettebb volt, homokos, laza talajokon 10 százalékkal jobb hatásfokú. A négykerék-meghajtásos traktor első hídja és sebességváltója például a világszerte bizonyított Carraro Drive Tech, motorja a megbízható, takarékos és gazdaságos üzemeltetésű Kubota.


Adni a magyar társadalomnak

– Felemelő érzés, hogy bebizonyíthattuk, mi mindenre képes saját erejéből a magyar mérnök és szakmunkás. Méltók akartunk lenni a 40-50 évvel ezelőtti elődök munkájához és a Dutra színvonalához, és adni is akartunk valamit a társadalomnak – mondta a fejlesztési folyamat derekán Renner Tamás az Agrárágazatnak. A Renner-traktor jelenleg a próbaüzem fázisában tart, de a jelek szerint a jánoshalmi üzem kész a gyártásra. 
 

Fülkeépítés a Renner Bt. üzemében, készül a magyar traktor Jánoshalma határában
Fülkeépítés a Renner Bt. üzemében, készül a magyar traktor Jánoshalma határában

A magro.hu megkereste a magyar traktort fejlesztő cég gyártmány- és gyártástervezőjét, a gépészmérnök Renner Tamást, aki válaszolt a kérdésekre.

– Hogy sikerült a próbaüzem?

 A próbaüzem során különböző munkafolyamatokat végeztünk szakértő gépkezelőkkel, amely során vizsgáltuk az erőgép mérhető műszaki jellemzőit és kopását. A próbaüzem nagyjából 1000 üzemóra volt, amelynek végeztével ismételten szétszereltük az erőgépet, majd méréseket végeztünk és visszajavításokat hajtottunk végre rajta.

– Mikor kezdődhet a gyártás?

 Jelenleg a nullszéria gyártása is befejeződött. Miután a két prototípusgép jól vizsgázott, készen áll 6 darab, műszaki vizsgával ellátott erőgépünk. Az emissziós normák változása miatt a hazai piacon motorcserére kényszerülünk. ezzel kapcsolatban épp mostanában zárulnak le a tárgyalások a Kubotával arról, hogy milyen legyen a követő motor.

Így néz ki a Renner Bt. fejlesztette magyar traktor
Így néz ki a Renner Bt. fejlesztette magyar traktor

– Hányan dolgoznak a gyártó cégnél, a Renner Bt-nél?

 A vállalatunknál mintegy 300-an dolgoznak; főleg gumiipari gumi- és fém alkatrészeket gyártunk ipari- és közlekedési eszközök rezgéscsillapítási feladataira.

– Milyen üzleti és gyártási terveik vannak 2019-re?

 Ami a traktorgyártást illeti, ebben az évben szeretnénk 10 gépet gyártani már az új motorral, és szeretnénk elkezdeni a marketingtevékenységet is.

– Milyen együttműködések tették lehetővé a gyártást?

 A traktorfejlesztés igen komplex feladat, ezért szorosan együttműködtünk a tervező vállalatokkal, a gyártóművekkel és több egyetemmel is. A projektben szűken véve nagyjából 20-an vettek részt aktívan.
 

Üzemben a magyar Renner-traktor
Üzemben a magyar Renner-traktor

– Mit jelent önöknek, hogy magyar traktort gyárthatnak?

 Ez a feladat bebizonyította, hogy képesek vagyunk a járműfejlesztésre, ami a mai világban egy igen összetett munka- és forrásigényes feladat. Büszkék vagyunk a teljesítményünkre, úgy gondolom, hogy kitartással és szorgalommal néhány éven belül igényes termékkel léphetünk a vásárlók elé.

– Gazdálkodik-e a Renner-család, és ha igen, mit, és ehhez milyen mezőgépeket használ?

 A családunk nem gazdálkodik, nekünk ipari üzemünk van. A mezőgazdaság csak egy csodált világ a részünkről.
 

A Dutra után újra magyar traktor készül, ezúttal Jánoshalma határában - a terv, hogy idén 10 darabot készítsenek belőle
A Dutra után újra magyar traktor készül, ezúttal Jánoshalma határában – a terv, hogy idén 10 darabot készítsenek belőle

– Mik lesznek a készülő traktor sajátosságai, előnyei?

 A megbízhatóság, a gazdaságosság és a funkcionalitás.

– Mennyibe fog kerülni a magyar traktor?

 Az ára 6,5 millió forint +Áfa lesz.




 

 

Kövessen minket a Facebookon is!