Helyi hírek 2014. augusztus 10. 12:30 Forrás: MTI

Helikopterről is ellenőrzik a parlagfüves területeket

Helikopterről is ellenőrzik a parlagfüves területeket
Helikopterről is ellenőrzik, illetve felderítik a parlagfüves területeket, így pontos kép kapható azokról a tulajdonosokról és használókról, akik nem tartják rendben földjeiket - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel.





A szaktárca a közleményben felhívja a figyelmet, hogy a parlagfű-mentesítés törvényi kötelezettség, elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Hozzátették: a hatóságok július elsejétől ellenőrzik a bel- és külterületek parlagfű-fertőzöttségét.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az idei időjárás kedvezett a parlagfű kifejlődésének, a gyomnövény jelentős tömegben jelent meg a bolygatott, nyílt talajfelületeken, az időben elvégzett kaszálással azonban megelőzhető pollenjének szóródása.

A parlagfű gyakori a szántóföldeken, útszéleken, árokpartokon, parlagokon, de előfordul réteken, legelőkön, szőlőkben, gyümölcsösökben és erdősítésekben is. A szántóföldeken, a gabonák betakarítás után kiemelt figyelmet kell fordítani a tarló gyommentesítésére, a parlagfű elleni hatékony védekezésben fontos a tarlóhántás elvégzése - írták.

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a földhasználó és -tulajdonos köteles minden év június 30-ig megakadályozni ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Fotó: gyerekruha.co

Kövessen minket a Facebookon is!