Egészségügy 2019. január 29. 07:30

Megduplázták az anyatejes táplálások számát

Megduplázták az anyatejes táplálások számát
Az anyatejes táplálás segítését ösztönzik 2018-tól újabb szakemberek bevonásával a Bács-Kiskun Megyei Kórház Újszülött Részlegén. Az azóta elért eredményekről, visszajelzésekről számolt be a kórházban tartott sajtótájékoztatón Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató, dr. Kelemen Edit részlegvezető főorvos, dr. Tálosi Gyula osztályvezető főorvos és Varjú Mária vezető ápoló.

Tavaly áprilisban a kórházi védőnők munkáját segítve, egyúttal a vállukról nagy terhet levéve önkéntes védőnők bevonásával kezdődött meg a program, amelynek kezdetén meglehetősen alacsony volt - 24 százalék körüli - a kórházban az anyatejes táplálások száma. Ehhez képest jelenleg már meghaladták az 50 százalékot. A szakemberek azért is tartják örömtelinek ezt az eredményt, mert az anyatejes táplálás az immunrendszer kialakulásához, az emésztőrendszerhez, a bélflóra kialakulásához is rendkívül fontos - számolt be a keol.hu.

- Nem győzzük eléggé hangsúlyozni az anyatejes táplálás fontosságát - mondta Pap-Szekeres Anita. Egyúttal megköszönte az újszülött osztály ápolóinak, a csecsemős nővéreknek, a kórházi védőnőknek, és az önkéntes védőnőknek is azt a munkát, amit az elmúlt év során végeztek.

- A program bevezetéséhez nagy segítséget kaptunk az ápolási igazgatóasszonytól - tette hozzá dr. Kelemen Edit. - Mi pedig maximálisan minden segítséget megadunk mindenkinek, aki az általunk követett elveket szeretné alkalmazni az anyatejes táplálásban, azért, hogy mosolygós édesanyák távozzanak tőlünk.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy minden édesanyát arra ösztönöznek, hogy akinek sok anyateje van, az anyatejgyűjtőben adja le. Ezért az állam térítést biztosít, az újszülött osztályon pedig a rászoruló babák táplálásához felhasználhatják.

Dr. Kelemen Edit beszámolt arról is, hogy minden édesanyának biztosítani szeretnék az úgynevezett „aranyórát". Azt az időszakot, amikor a baba megszületését követően az édesanya, sőt az édesapa mellkasára helyezik a picit. Így nyugalomban tölthetik el az egy órát. A törekvés pedig az, hogy ne is egy, hanem két óra lehessen majd ez az időszak a jövőben.



 

Kövessen minket a Facebookon is!