Egészségügy 2019. január 30. 07:30

Új elvek a lázcsillapításban

Új elvek a lázcsillapításban
A szülők számára rendkívül rémisztő lehet gyermekük hirtelen jelentkező magas láza, netán egy lázgörcs. Dr. Tajti Zsanettet, a szegedi gyermekintenzív osztály gyermekorvosát az ilyenkor ajánlott megoldásokról kérdeztük.

– Mi tulajdonképpen a láz, és miért hasznos?

– A láz nem betegség, csak egy tünet! A magasabb testhőmérséklet segít a szervezetnek legyőzni a kórokozókat, és fokozza az immunrendszer működését. Ha a gyermek közérzete jó, elegendő folyadékot iszik, az azt mutatja, hogy a szervezete kiválóan felvette a harcot a fertőzéssel szemben, és kár lenne ezt a folyamatot a testhő csökkentésével hátráltatni. Tehát a lázat rutinszerűen nem kell csillapítani és azonnali orvosi vizsgálat sem szükséges!

– Milyen hatóanyagú gyógyszereket javasol?

Kisgyermekes családokban alapfelszerelésnek számítanak a láz- és fájdalomcsillapító készítmények (ibuprofen, paracetamol, noraminophenazon), amelyeket a fogzástól a lázig széles körben használhatunk. Ugyanakkor körültekintően kell eljárni: fontos betartani a napi adagolást, illetve a gyermek súlyának, korának megfelelő készítményt kell alkalmazni. Tízéves kor alatt a szalicilát használata tilos! A gyógyszereknél a szirupos, illetve cseppkiszerelést előnyben kell részesíteni a kúpokkal szemben, ugyanis tévhit, hogy a végbélből felszívódó gyógyszerek hatékonyabban csillapítják a lázat, viszont a gyermek számára kifejezetten kellemetlen az alkalmazásuk.

– Mikor kell orvoshoz fordulni?

A három hónap alatti korosztály még nagyon esendő, gyorsan kiszáradnak, és hirtelen nagyon súlyos fertőzések lángolhatnak fel. Ők 38 Celsius fok felett magas kockázati csoportba tartoznak, és orvosi vizsgálatra szorulnak! A csecsemők alacsony hőmérséklete is legalább annyira kórjelző, mint a magas hő! Idősebb korosztálynál akkor kell orvoshoz fordulni, ha a 38 Celsius fok feletti láz három napon túl fennáll, illetve, ha a gyermek betegnek látszik, nyűgös, valamint nem fogyaszt elegendő folyadékot. 40 Celsius fok felett, vagy hét napon túl is visszatérő láz esetén ugyancsak szükséges vizsgálat, illetve életveszélyes állapotra utalhat, ha a láz mellett szokatlan bőrtünetek, bevérzések jelentkeznek, a gyermek aluszékony, vagy nehezen ébreszthető.

– Mitől alakulhat ki egy gyermeknél lázgörcs?

Lázgörcs a gyermekek 3-4 százalékánál jelentkezhet, jellemzően fél éves és öt éves kor között. Megjelenése egyéni hajlamnak köszönhető, de ha a szülőknél előfordult lázgörcs, a gyermeknél is nagyobb valószínűséggel kell számolni vele. Akinél egyszer előfordult, körülbelül 25 százalékban ismétlődhet, megelőzése a láz korai csillapításával, illetve kombinációban adott készítményekkel sem lehetséges!

–  Mit kell tennünk ilyenkor?

A lázgörcs egy epilepsziás rosszulléthez nagyon hasonló, görcstevékenységgel, vagy elernyedéssel és eszméletvesztéssel járó állapot. Gyakran a láz felmenő szakaszában jelentkezik, tehát a gyermek hője még normál tartományban van. Amennyiben görcsöl a gyermek, le kell fektetni és a fejét óvni a sérülésektől. Nem szabad a szájába nyúlni és belehelyezni semmit, ilyenkor itatni és gyógyszerelni sem kell! Általában 3-5 percig tart a görcs, utána a gyermek mély álomba szenderül és nehezen ébreszthető – ez természetes jelenség. Első, illetve halmozottan jelentkező lázgörcs esetén mentő hívása és kórházi vizsgálat szükséges!

V. B.



 

Kövessen minket a Facebookon is!